Er du opmærksom på stresssymptomer?

“Der er stor forskel på at have travlt – og så at have stress. De fleste mennesker har i perioder travlt, og det er der intet farligt ved. Men sætter det sig som stress, kan det blive invaliderende for krop og sjæl.”

Psykoterapeut Espen Kilmark ved, hvad han taler om. Mange af hans klienter kommer hos ham netop grundet stress, og nogle er så fysisk mærket af stresssymptomerne, at han må komme til dem, i deres eget hjem.

– Vi skal tage det alvorligt, og aldrig negligere det. Stress ER farligt, og går man for længe med stress, kan det afstedkomme alvorlige både fysiske og psykiske følgevirkninger, indleder Espen, der har sat fokus på stress – fordi som han siger – vi skal turde tale om det – og vi skal turde erkende det, og så skal vi forstå forskellen på stress og travlhed.

– Det er efterhånden alment kendt, at den person, der rammes af stress, er den sidste til at erkende det, og det er der noget om. Mange slår det hen. Finder undskyldninger for den kroniske hovedpine, flimren for øjnene og hukommelsestabet. Det er noget af det, man skal være opmærksom på. Men der er mange andre symptomer, forklarer Espen.

Espen Kilmark havde en klient, der fysisk næsten ikke kunne komme til hans klinik; hans bevægelser foregik i slowmotion, og han klagede over, at han ikke kunne huske selv de mest banale ting i hverdagen.

– Der er tre ben i det her, jeg som det første tager udgangspunkt i. Hvor stammer stressen fra? Er det privat? Er det jobbet? Er det fritiden, der er for aktiv? De fleste tager som oftest udgangspunkt i, at stresssymptomerne er jobrelaterede, men rigtig mange viser sig at tage fejl, siger Espen og forklarer: Det er ikke ualmindeligt, at der opstår megen stress i forbindelse med eksempelvis en skilsmisse. Tankerne er i følelserne og det praktiske, der er forbundet med skilsmissen, og har man måske vanskeligt ved at passe sit arbejde optimalt – og så er vi inde i den onde spiral. Det er bare vigtigt at finde kernen – og jobbet skal altså ikke altid have skylden, understreger Espen.

I følge psykoterapeuten handler det helt grundlæggende om ubalancer. Om at finde tilbage til en hverdag, der er i balance – på alle måder. Og det kan han hjælpe med – og finde redskaber til.

– Mange tror, at det tager langt over 10 samtaler, men det er sjældent tilfældet. Oftest finder vi ind tik kernen; arbejder os ud til balancen og finder den struktur, der passer til vedkommende ved 5 -6 samtaler. Når først du har erkendt, du har en udfordring med stress, så er du halvvejs – meget af behandlingen handler om vilje, lyder det fra Espen Kilmark.

Vær opmærksom på symptomer

Jeg hører blandt andet folk fortælle, at de blev bekymrede, fordi de ikke kunne koncentrere sig om et møde, de deltog i. Eller de er blevet skræmte over at skulle lede efter helt almindelige ord fra hverdagen. Andre oplever, at dagligdagen bliver uoverskuelig. Selv de mindste ting får man ikke ordnet. Man kan kalde det en handlingslammelse, hvor man bare oplever, at alt, ja – verden kører fordi i topfart, mens man helst vil sidde i sin boble og være ligeglad. Og så er det altså, man skal række hånden ud og søge hjælp. Stress er slet ikke så mystisk, det er reelt krop og hjerne, der har været på overarbejde og trænger til hjælp, for eksempel i form af struktur og planlægning, forklarer Espen.

Psykoterapeut Espen Kilmark:

Udover at alle kan komme på mit kontor, har jeg har indgået et samarbejde med Blume Support. Hvor forebyggelse og behandling af stress i arbejdslivet på den jyske vestkyst, vil foregå på mit kontor på Engdraget 20 i Varde.

Læs mere om mig her:

www.espenkilmark.dk

Se www.Blumesupport.dk

Medlem af dansk psykoterapeut forening, medlem nr. 91144