Festen – man er glad for ikke selv at deltage i

… men som er spændende at være tilskuer til!

GoVarde var naturligvis at finde på tilskuerrækkerne onsdag aften, da 7-kanten, Den Vestjyske Amatørscene præsenterede premieren på teaterstykket Festen.

Festen er oprindelig en dogmefilm fra 1998 af Thomas Vinterberg. I 7-kantens version har instruktør Henrik Thygesen valgt at rette især fokus på karaktererne og historien.

Vi møder en familie fra det bedre danske borgerskab, som har inviteret til fest i anledning af faderen Helges fødselsdag. I løbet af middagen dukker der flere hemmeligheder op, og festen bliver ikke, som Helge nok havde forventet. Stadig en uforglemmelig fest, men ikke efter Helges forventninger.

Fotos: Claus Bagger

60 års fødselaren spilles af Ole F. Gudmundsen, der på meget overbevisende måde udfylder rollen som den usympatiske og ikke mindst dominerende og egenrådige far Helge.

I filmen af samme navn ses Ulrich Thomsen i rollen ældste-sønnen Christian, og jeg tør faktisk godt gå så vidt som til at sige, at den unge og i den grad talentfulde Neklas Klausen fra Ølgod, brænder mindst lige så meget igennem. Man mærker hans brændte forkrøllede sjæl og bitterhed helt om på bagerste række, så det går langt under huden. Hvor er han dog en fabelagtig amatørskuespiller!

Lillebror Michael og hans kone Mette er så autentiske i deres evige skænderier, at man næsten ikke kan forestille sig, at de bag tæppet er de fineste venner. Hold da op et par vulkaner, der går i udbrud her!

Jeg er også nødt til at nævne Robert Fast. Han er bare sin egen – og gør det pragtfuldt som den glemsomme farfar. Befriende humoristisk indslag midt i al det alvorlige…

Man kunne skrive så meget positivt om hver eneste af de dygtige amatørskuespillere – de står så skarpt, hver i sær på deres egen unikke måde og er med til at gøre 7-kantens udgave af Festen ganske unik.

Det er et alvorligt stykke med et lige så alvorligt og desværre meget relevant samfundstema, men samtidig formår Henrik Thygesen at krydre stykket hele vejen igennem med lune og passende humor således, at det ikke kun er alvoren man husker, når man sidder her og skal reflektere over oplevelsen i aftes. For en oplevelse – det var det – og jeg kan kun anbefale andre at suse en tur til Janderup og sætte sig til rette som tilskuer til ’Festen’.

Foto: Claus Bagger

7-kanten gør det igen – bestil din billet på www.7-kanten.dk

Set af af Ulla Højgaard / GoVarde.dk