– Det, der fylder allermest for mig, er at sige tillykke med gennemført uddannelse – jeg er pavestolt af, at vi nu kan sende jer afsted til videre uddannelse eller arbejde. Supergodt gået.
Sådan indledte skolelederen for FGU Vest Varde, Jes Nyboe Laursen, i går sin dimissionstale til 17 elever på Hammeren i Varde, som nu er klar til at komme videre i livet.
Derefter blev der budt på en dejlig alkoholfri velkomstdrink, inden han fortsatte sin tale:
– Jeg er glad for, at I alle har en plan for fremtiden – om Orla Frøsnapper har været på årets pensumliste tvivler jeg på, men måske har I alligevel lænet jer op ad Orla Frøsnappers ord:
”Alle er god til noget, Det handler bare om at finde ud af, hvad man er rigtig god til”.
– Nu har I som de første elever afsluttet FGU. I er blevet klogere, mere vidende, mere modne og mere bevidste om jer selv og jeres omverden. I er klar til mere uddannelse eller arbejde og I er klar til at forlade det fællesskab, I har været en del af her på FGU, sagde Jes Nyboe Laursen til de stolte elever.
– At forlade et fællesskab kan naturligvis godt være vemodigt. Vigtigt er det dog, at I tager lysten og evnen til at deltage i nye fællesskaber – og være ansvarlig overfor de fællesskaber I bliver en del af. Det er jeg helt sikker på, at I nok skal gøre, tilføjede han.
Og eleverne er værdsatte på skolen. Også når de har forladt skolen. Derfor fortalte skolelederen også alle elever, at de til enhver tid er velkommen til at aflægge skolen et visit.
Et stykke Danmarkshistorie
Direktøren for FGU Vest, Thomas Rosenqvist kom lige fra en anden dimission, men glædede sig på de unges vegne, og gav dem nogle kloge ord med på vejen.
– Sammen har vi har skrevet Danmarkshistorie.
– Vi har skabt dette sammen, lød det fra Thomas Rosenqvist, som også kom ind på Corona-krisen.
– I blev de første til at tage en FGU-uddannelse. I blev også de første, der blev sendt hjem fra skole i et par måneder. I blev de første til at få så meget online-undervisning. I blev de første der oplevede, at verden fik en epidemi, der så udviklede sig til en pandemi.
– I har prøvet så meget nyt – I har været de første på så mange områder. Jeg hører, at langt, langt de fleste bare glædede sig til at komme i skole igen efter nedlukningen. Det har jeg snakket med flere elever om.
– Tænk på dette skoleår med alle disse mange ting, der blev så meget anderledes. Når I har kunnet klare så mange forandringer på så kort tid…. Hvad skulle I så ikke kunne klare?
– I kan kun være blevet meget stærke af det her. I må nærmest kunne klare alt.
Efter talerne fik eleverne deres papirer og der blev sagt pæne ord om dem alle. Sidst men ikke mindst ventede der sandwich, kaffe og kager til alle.