Folk & Kultur: Danmarks største arbejdende udstilling med Kunst og Kunsthåndværk

Velkommen til Folk & Kultur 6. – 14. juli 2024

Danmarks største arbejdende udstilling med Kunst og Kunsthåndværk.
Udstillingen foregår på Janderup Skole og indeholder, udover 85 arbejdende stande, en række spændende kulturelle indslag.
Udstillingen Folk & Kultur har mere end 30 år på bagen. På trods af det, vil du finde en udstilling der er ung og sprudlende som aldrig før og fyldt med inspiration og livsglæde.
Vi glæder os til at se dig!

Åbningstider
Udstillingen foregår på hele Janderup Skole – Nybrovej 36, 6851 Janderup

Udstillingen starter lørdag 6. juli
og slutter søndag 14. juli 2024.
Åbningstider:
Lørdag/søndag 10 – 17
Hverdage 13 – 17

Entre voksne 50, – kr. børn 20, – kr. ( 4 – 14 år, under 4 gratis)

Partout kort (gælder til alle dage)
Voksne 80, – kr. børn 30, – kr. ( 4 – 14 år, under 4 gratis)

Cafeen er åben under hele udstillingen

Ideen til Folk & Kultur i Janderup blev født i hovedet på Thomas Knudsen i sommeren 1983, hvor han og hans kone Inge Birgit var på ferie i Norge. De besøgte en bygde udstilling, hvor folk viste deres håndværk frem. De lokale var meget begejstrede for at få udenlandsk besøg og Thomas så straks mulighederne for at lave noget tilsvarende i Janderup.
Thomas var også involveret i Eventyrgården i Janderup og det pinte ham at se lokalerne stå tomme om sommeren, så ideen til Folk & Kultur var samtidig løsningen på et
problem. Vel nok en typisk Thomas Knudsen måde at arbejde på.

”Det må ku’ løses!” Er en naturlig tilgang til problemer for Thomas.
Tilbage i Janderup kaldte han til møde om ideen. Husholdningsforeningen, Husflidsforeningen, Sogneforeningen, Sportsforeningen, Sognearkivet, 7-kanten og
Eventyrgården deltog i mødet og selv om der var lidt skepsis blandt deltagerne, blev der nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra de forskellige foreninger. Den bestod af Alice Mikkelsen, Åse Friis Nielsen, Svend Holm, Valdemar Gregersen, Niels P. Nørregård, Kjeld Hassing, Henry Nielsen og Thomas Knudsen.
Thomas siger selv, at han ikke er den store praktiker, men han er god til at begejstre og få folk til at arbejde for sagen. På det første møde i arbejdsgruppen lancerede han ideen, at udstillingen skulle vare i 6 uger. Det mente resten af gruppen imidlertid var lidt for optimistisk, så i stedet besluttede man sig for 10 dage.
Fra starten af greb man tingene meget professionelt an. Der blev involveret reklamefolk og udstillingen fik sit navn: ”Folk & Kultur”, med underskriften: ”Hvad hånden former”.

Den første udstilling blev åbnet den 6. juli 1984 (da udstillingen holdes hvert andet år, fejres jubilæet her i 2010).
Udstillingen Folk & Kultur blev en succes fra starten af. Der kom 2500 betalende gæster og der var et pænt lille overskud.
Ideen i Thomas Knudsens hoved havde fundet sin form og den er blevet videreført til i dag, med usvækket succes. De første år holdt udstillingen til på Eventyrgården, men i 1987 blev den flyttet til Janderup Skole. Det gav bedre plads og også et løft i besøgsantallet.
Efterhånden gik man over til at holde udstillingen hver andet år og den tradition har man holdt fast ved. Thomas Knudsen takkede af som formand i 1993, hvor H. C. Jensen overtog hvervet. Han var formand frem til 2004, hvor den nuværende formand, Erik Dyhr Thomsen tog over.

Kort om Thomas Knudsen.
Folk & Kultur er nu ikke det eneste der har rumsteret i hovedet på Thomas Knudsen. Han har været med i det meste af det der foregik i Janderup og omegn. Thomas er født i 1934 på gården Solhøj, lidt nord for Janderup. Han gik på Rødding Højskole i et halvt år og deltog ivrigt i gymnastik og håndbold i Janderup. Senere blev han
både gymnastikleder, håndboldtræner og dommer. Da han var 17 år spillede han med i Jul i Købmandsgården, hvor han i øvrigt traf Inge Birgit (som han blev gift med 17 år senere).Ud over at drive sin gård og minkfarm fik Thomas stadig tid til mange store opgaver. Han er medstifter af 7-kanten, formand i 7-kanten 1970 – 78, initiativtager til Varde Sommerspil og initiativtager og formand for Folk & Kultur 1984 – 93, for bare at nævne nogle af hans aktiviteter.

Målsætning

Formålet med afholdelse af den arbejdende udstilling Folk & Kultur er at fremme lysten og glæden ved selv at frembringe håndværk og tilknyttede kreative og kulturelle aktiviteter, samt insprere kommende generationer til selv at gå i gang. Det er desuden formålet at skabe aktivitet i Janderup og bringe byen og egnen på landkortet.

Folk & Kultur er en organisation, som bruger evt. overskud på fremtidige aktiviteter og støtter formål, der kommer lokalsamfundet til gode.

 

Galleri fra 2002 – fotos: Folk & Kultur: