Folkeskoleelever i Varde Kommune er nu digitale

I sidste uge fik godt 700 elever på Brorsonskolen i Varde en bærbar pc. Dermed er samtlige 5600 folkeskoleelever i Varde Kommune nu blevet udstyret med en bærbar computer. Computerne, som er blevet uddelt i løbet af efteråret, giver helt nye muligheder i undervisningen, hvor især IT-kompetencer og skræddersyede læringsforløb kan få et løft.

DIGITALISERING I FOLKESKOLEN

Samtlige skoleelever og lærere i Varde Kommune er i løbet af efteråret blevet udstyret med hver deres bærbare computer. Det betyder, at både elever og lærere kan se frem til mere digitaliseret undervisning, som har potentialet til at løfte effekten af undervisningen betydeligt.

Erfaringer fra et pilotprojekt gennemført i 2015 viser nemlig, at de nye maskiner vil føre til styrkede IT-kompetencer hos eleverne og gøre det muligt at skræddersy undervisningen, så den matcher forudsætningerne hos den enkelte elev i højere grad. Dermed understøtter indsatsen kommunens målsætning om, at eleverne skal blive så dygtige, som de kan.

Erfaringerne fra projektet viser, at en såkaldt 1:1 løsning, hvor den enkelte elev får stillet sin egen bærbare til rådighed, også rummer en række andre lovende perspektiver.

Udover en markant øget anvendelse af IT-redskaber påviste pilotprojektet blandt andet, at det er en væsentlig pædagogisk fordel, at eleverne arbejder på samme type computer og med de samme digitale værktøjer. Det giver mere effektiv undervisning. Eleverne oplevede desuden, at det blev nemmere at løse skoleopgaver, mens det for lærerne var nemmere at planlægge, gennemføre og evaluere undervisning, som tager udgangspunkt i den enkelte elevs behov.

På de nye computere er der installeret en ny læringsplatform – Meebok –  som gør det muligt at målsætte, følge og tilrettelægge undervisningens indhold, og som samtidig rummer forskellige nye muligheder for, at eleverne kan udvikle sig socialt ved at samarbejde om opgaveløsningen.

FAKTA:

  • I alt 5645 elever og 1081 lærere mv. har fået stillet en bærbar computer til rådighed.
  • Det forventes, at maskinerne kan holde i tre år, og de vil blive skiftet i 4. og 7. klasse
  • Der er indkøbt nye maskiner til eleverne i 1. – 7. klasse. De ældre klassetrin, og enkelte andre klasser, bruger i første omgang maskiner, som kommunen rådede over i forvejen.
  • Varde Kommune har efter et udbud indkøbt 4104 Lenovo Yoga 11e
  • Pilotprojektet blev gennemført på 4 udvalgte skoler i Varde Kommune.

 

Formand for Udvalget for Børn og Undervisning, Per Rask Jensen:

”Med indkøbet af de nye computere kan vi skabe mere effektive læringsrum, fordi vi undgår at bruge tid på at håndtere mange forskellige computere og systemer. Det betyder, at lærere og elever kan fokusere fuldt ud på at blive dygtigere, så hver enkelt elev kan få mest muligt ud at sit potentiale”.

”En vigtig årsag til at indføre en 1:1 ordning for alle elever har været, at vi vil give lige muligheder for alle elever i Varde Kommune, uanset hvilken baggrund de har. Nu får alle elever lige, og gode, forudsætninger for at tilegne sig de IT-kompetencer, som bliver et vigtigere og vigtigere element i både uddannelse og arbejdsliv, og som man næsten ikke kan komme for tidligt i gang med”.