Forureningsskandalen i Kærgård Klitplantage – et hjemmestreamet foredrag fra Varde Bibliotek I næsten 20 år – 1956-1973 – kørte tankvogne i pendulfart mellem det tidligere Grindstedværket og Kærgaard Klitplantage og dumpede i alt 286.000 kubikmeter stærkt forurenet spildevand i seks gruber mellem klitterne. Denne forurening kaldes med rette for en af de største i Danmark. Udsivning fra gruberne har forurenet jord, grund- og badevand, og der blev i 1964 indført badeforbud på en 800 meter lang strækning, som senere er blevet udvidet til 1.400 meter.
Geolog og projektleder på oprensningen i Kærgaard Klitplantage, Jørgen Fjeldsø Christensen, Region Syddanmark, har studeret skandalen. Få historien bag forureningen fra Grindstedværket i perioden 1956-1973, og hvad er der sket efter deponeringen.
I 2007 overtog Region Syddanmark opgaven med at håndtere den massive forurening. Siden er der blevet fjernet tonsvis af forurening fra gruberne, og nu forestår den sidste etape med at rense grundvandet under gruberne, så restriktioner i området kan blive fjernet inden for en overskuelig årrække.
Jørgen Fjeldsø Christensen gennemgår oprensningsprocessen, samt udvikling af nye metoder til oprensning af det forurenede grundvand. Også hvad der sker med den tilbageværende restforurening, om badeforbud, afgravning af gruberne m.v.
Fakta
Varde Bibliotek, Salonen, torsdag den 15/4 kl. 19.
Dette er et livestreaming-arrangement. Tilmelding på vardebib.dk/livestreaming Der lukkes for billetsalg onsdag den 14/4 kl. 12.