Fremtidens lægevagt – ”Same procedure as last year”?

Læserbrev indsendt af Sarah Andersen, Medlem af sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Medlem af social- og sundhedsudvalget i Varde kommune, Gl. Grindstedvej 9, Tofterup, 7200 Grindsted, Mail: saac@varde.dk

Efter mange timer omkring forhandlingsbordet, har PLO Syddanmark og Region Syddanmark i januar 2023 landet en moderniseret lægevagtsaftale. Aftalen hylder de decentrale vagtlægekonsultationer med 17 lægevagter fordelt i Region Syddanmark, samt 2 sygeplejerskebemandede skadeklinikker. Det har krævet flere kompromiser på begge sider, samt ekstra 28 mio kroner i ”lægevagtspuljen”.

Til gengæld er vores politiske ultimatum indfriet, nemlig at borgeren er sikret et hurtigt og velfungerende akuttilbud, med høj sundhedsfaglig kvalitet, tæt på borgerens hjem, uanset hvor i regionen man bor.

Når man fremover ringer til lægevagten, vil man opleve en akutknap, der gør det muligt at komme “forrest i køen”, hvis der er behov for akut kontakt med en læge.

Lægevagten i Varde sundhedscenter ”genåbnes” d. 1/9-2023.

En ny lægevagtskonsultation vil nu have hjælpepersonale tilstede, der assisterer lægen. Lægens tid anvendes klogere, nemlig til at tilse patienter. I Varde vil hjælpepersonalet være en sygeplejerske, som udfører sundhedsfaglige opgaver før og efter et lægebesøg.

Betjeningen af nattelægevagten overtages af Region Syddanmark fra kl. 23.00 til kl. 08.00 alle ugens dage.

Venstre er tilfredse med den løsning, der er landet og mener den er både ordentlig og langsigtet.

Fremtidens lægevagt sikrer et velfungerende akuttilbud, hvor borgeren oplever det som let tilgængeligt, nært beliggende, trygt og med høj faglig kvalitet.

”Same procedure as last year”? Nej, jeg tænker at vi samlet set, trods ”klip en hæl og hak en tå” er nået i mål med en moderniseret lægevagt, der i fremtiden ”kører længere på literen”.