Grethe Harboe: Mine køkken-elever er de bedste

FGU Varde – føljeton

Der er i den grad høj puls i køkkenet på FGU Varde på denne onsdag. Ikke at der er noget usædvanligt i det, som ”køkkenchef” Grethe Harboe siger, men dagen i dag er lige lidt mere anderledes, end den plejer. Der er nemlig lagt op til det store restaurantbesøg til frokost – og det går ikke stille af…

Grethe Harboe overlader kokkehuen til en af eleverne og sætter sig med en kop kaffe.

– Det er fint, de er så dygtige, ja jeg har faktisk de dygtigste elever her i huset, siger hun med et stort smil.

Flere kender utvivlsomt Grethe Harboe fra Nordenskov Kro, som hun har drevet gennem en årrække, men en dårlig skulder gjorde, at hun overlod roret til nye kræfter. Selv varetager hun stadig den overordnede ledelse samt driften af forsamlingshuset.

– Det kunne ikke blive ved med at gå med den skulder, så jeg besluttede at handle ud fra vilkårene, velvidende at det her med at arbejde i køkken er det, jeg skal, fortæller Grethe, der tog en 2-årig underviser-uddannelse i Odense, og herefter søgte og fik job på FGU Varde.

– Det er et drømmejob! Jeg får lov at undervise i alt indenfor køkken og mad, og det sker i et fantastisk samarbejde med de øvrige teamlærere – det fungerer bare, siger Grethe og forklarer:

Det er fascinerende, at man kan koble alle fag sammen på den måde, vi gør her i huset – det giver så meget mening og det giver samtidig en meget bedre forståelse. Se nu for eksempel med vores restaurant-projekt. Her skal eleverne selv planlægge menu, lave budget, handle ind, og ikke mindst bevare overblikket – på den måde tænkes der uvilkårligt både danskundervisning, matematikundervisning og almindelig husholdning ind i projektet – ud over alt det andet, der følger med. Kammeratskab, samarbejde – ja alt det sociale…

Det er tydeligt, at Grethe brænder for sin undervisning – brænder for at være der for sine elever. Mens vi sidder og taler sammen, kommer flere elever forbi med hurtige spørgsmål, og Grethe tager sig tid – både til at kaste spørgsmålet tilbage som en hurtig opgave, men også til at signalere, at eleverne naturligvis bare skal søge den hjælp, de har brug for.

– Det her med at gå på arbejde hver dag og virkelig føle, at man har været med til at gøre en forskel, det er så ubeskrivelig værdifuldt. At være en del af et ansvar – for det er vi alle sammen en del af. Der er kontant afregning, hvis vi ikke leverer varen, siger Grethe og griner…

Køkkenholdet skal hver dag sørge for frokost til alle elever på FGU Varde, de planlægger selv ugeplan for menuer, og tilrettelægger alt.

– Vi har meget ”ung mad” på menuen, men vi bestræber os på at komme hele vejen rundt, så de unge mennesker lærer at lave andet end en pizza. Nu i dag er temaet ”Halloween”, og det har i den grad sat gang i kreativiteten hos de dem, det er spændende at iagttage, siger Grethe Harboe.

Og mens der tændes stearinlys, og duften fra køkkenet breder sig, bliver servietterne foldet, og Grethe må tilbage til køkkenet.

– Det går jo løs lige om lidt, så åbner restauranten, smiler hun, inden døren til køkkenet smækker bag hende…

 

OM FGU:

FGU er for dig, der har brug for at udvikle dig personligt eller socialt for at komme videre i uddannelse eller job.
Måske er du faldet fra en ungdomsuddannelse og har brug for at finde vejen tilbage.
FGU er for unge under 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse, og som heller ikke er i beskæftigelse.
Uddannelsen består af 3 spor:

  • AGU– Almen grunduddannelse
  • EGU– Erhvervsgrunduddannelse
  • PGU– Produktionsgrunduddannelse

FGU er en uddannelse med almene fag, undervisning på værksted og i praktik.
På FGU kan du vælge mellem forskellige spor.
Hvis du fortryder undervejs, er der gode muligheder for at ændre dit valg.
På FGU får du spændende undervisning med masser af praksis, og du bliver en del af stærke, sociale fællesskaber.
FGU tilbyder et aktivt ungeliv, hvor du kan deltage i forskellige sociale aktiviteter.

Se mere om FGU på uddannelsesguiden