Der er varslet snestorm og snefygning flere steder i Danmark, og kombinationen af 10-15 cm sne og kraftig blæst kan give flotte, hvide landskaber.
Men den kan også betyde øget risiko for skader og uheld på både bygninger og personer, som kan få konsekvenser.
Sker der eksempelvis ”glatføreuheld” på områder, du er ansvarlig for, er det op til dit forsikringsselskab at vurdere, om reglerne for glatførebekæmpelse er overtrådt, og hvem der sørger for, at den tilskadekomne vil få erstatning.
Baseret på flere års skadestatistik har forsikringsselskabet Codan samlet gode råd til at undgå sneskred fra taget, uheld med istapper og fygesne på loftrum:
Snerydningspligt
Da du som husejer har snerydningspligt på din vej, skal du, straks efter snevejret er holdt op, sørge for at sneen bliver ryddet, og at der bliver foretaget den nødvendige glatførebekæmpelse.
Fjern sne fra taget
Tjek, at tage med lav hældning og flade tage ikke bærer for store snemængder, som kan beskadige taget. Ligger der mere end en meter sne, eller en halv meter på lette tage, bør den fjernes.
Fare for sneskred eller istapper?
Tjek, at der ikke er fare for sneskred fra taget og ned på opholdsarealer. Driver dannes primært på læ side af hus og tag. Fjern også eventuelle istapper, som hænger på tagrenden eller tagudhænget.
Er der fare for sneskred fra taget, og er der istapper, der ikke kan fjernes, kan områder afspærres.
Risiko for frostsprængninger
Fjern sneen omkring dit hus og bygninger, så facaden ikke efterfølgende risikerer at få frostsprængninger.
Fygesne og vandskader
Tjek, om der er fygesne på loftet eller andre rum, hvor der er sprækker eller åbent udefra. Er der det, skal mest muligt fjernes, da smeltet sne kan give store mængder vand, som kan resultere i vandskader på huset.