HVIDBJERG: To små drenge var i havsnød

Livredderne i Varde Kommune har allerede nu bevist, at de er livsvigtige.
Forrige uge kom sommervejret til Danmark, og der var masser af glade badegæster på de danske strande og havnebade, men ugen bød også på et par alvorlige redningsaktioner, bl.a. på Hvidbjerg Strand.

– Forrige uge var særdeles travl for vores livreddere, men generelt har folk været rigtig gode til at passe på sig selv og hinanden. Derfor har vi brugt det meste af vores tid på forebyggende og oplysende indsatser samt almindelig førstehjælp som at sætte plastre på eller behandle forbrændinger efter mødet med brandmænd, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:
– Vi er rigtig glade for aktiviteten på strandene, og jeg vil gerne opfordre alle badegæster til at vælge en strand eller et havnebad med et livreddertårn. Selvom man er en rutineret svømmer, kan man alligevel komme i problemer, og det giver en ekstra tryghed at vide, at man kan få hjælp fra en livredder, hvis man får brug for det.
TrygFonden Kystlivredning opfordrer til, at man svømmer mellem de to rød-gule flag, der markerer det område, hvor livredderne holder særligt øje.

Livredderne advarer: Bad aldrig alene
Forrige uge bød også på et par alvorlige redningsaktioner, hvor livredderne måtte komme badegæster, der var kommet i problemer, til undsætning.
– På flere strande var vores livreddere ude og hente badegæster ind, som potentielt var i livsfare. Ved Hvidbjerg Strand hentede livredderne to drenge på fem og syv år ind på land. Drengene var sejlet ud i en oppustelig gummibåd og mistede kontrol over båden, da fralandsvind blæste dem 150 mester ud fra kysten med retning mod Fanø. På Balka Strand havde en person fået kraniebrud i vandet og blev sejlet i land af sine venner. Herefter tog livredderne sig af personen, der var gået i chok, indtil ambulanceredderne overtog. De to episoder understeger, hvor vigtigt det er aldrig at bade alene. Desuden opfordrer vi forældre til altid at gå med deres børn i vandet. Det er både det sikreste og det hyggeligste, siger Anders Myrhøj.

TrygFondens 5 nationale baderåd
TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.
1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.
2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.
3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.
5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.