Hvordan løfter vi i fællesskab musikfaget i Folkeskolen?

Torsdag d. 10. oktober afholdes konferencen For Fuld Musik i Skolen på Remisen i Brande, som kulturaftaleprojektet Musik for Alle Børn fra Kulturregion Midt-Vestjylland står bag.

Konferencen sætter fokus på musikfaget i folkeskolen som et alment dannelsesfag, som alle børn bør have mulighed for at møde og deltage i igennem skolen med keynote oplæg fra Svend Brinkmann, Ph.d og Professor i Psykologi ved Aalborg Universitet. Udfordringen er, at musikfaget gennem et par årtier har lidt under underprioriteringer på flere niveauer og er derfor grundlæggende udfordret som faglighed. Nogle skoler kan ikke selv løfte faget pga. mangel på musiklærere, særligt uden for de større byer. Derfor inviterer flere skoler musik og kulturskolerne ind for at hjælpe med at løfte opgaven. Er det reelt et supplement eller blot en erstatning, der dækker over det reelle behov? Hvordan skal de gode intentioner i det nye morgensangsinitiativ fra Kulturministeren kunne indfries, når der mangler musiklærere på mange skoler?

Konferencen belyser de udfordringer, der ligger i at invitere kulturaktører ind i samarbejder om undervisningen, med oplæg fra Lars Emmerik Damgaard Knudsen, Ph.d. og Lektor ved DPU, om Åben Skole og Kim Boeskov, Ph.d. og Lektor ved Rytmisk Musikkonservatorium, om Kunstnerisk Medborgerskab.
Herudover inddrages faglige repræsentanter for de mest relevante aktører på området til en debat: Kristian Dissing Olesen – Skolelederforeningens Hovedbestyrelse, Lea Bay Pedersen – Næstformand i Danske Skoleelever, Jesper Juellund Jensen – Lektor på læreruddannelsen ved Københavns Professionshøjskole, og Lotte Trangbæk – Generalsekretær i Danske Musik- og Kulturskoler. Seks politikere fra Folketing og kommuner er inviteret til en politisk debat, blandt andre: Katrine Daugaard (LA) Social-, Kultur- og Kirkeordfører; Lene Dybdal (A) Formand for Kultur & Fritidsudvalget i Holstebro Kommune; Inger Marie Kristensen (KD), tidl. skoleleder, Formand for Børn- og Ungeudvalget og Medlem af Udvalget for Børn & Læring i Varde Kommune; Henrik Hammelsvang (V), Medlem af Børne- og Familieudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune; Philip Vivet (B), Medlem af Børne- og Familieudvalget, Herning Kommune.

”Der er dygtige musiklærere og god musikundervisning på nogle skoler. Men for få børn møder kvalificeret musikundervisning i skolen, bl.a. pga. en mangel på musiklærere mange steder og en nedprioritering af faget igennem en årrække, bl.a. på pædagoguddannelsen, læreruddannelsen og i gymnasiet. Målet er at samle folk med tilstrækkelig faglighed og beslutningskompetencer fra skole- og kulturverdenerne til at debattere faget, drage de vigtigste udfordringer og synspunkter frem, for at finde ud af hvordan den nuværende situation kan ændres”, siger Helle Munksgaard Petersen, projektleder på Kulturaftaleprojektet Musik for Alle Børn og Teamleder ved Musik & Billedskolen i Varde, som også vil fremlægge projektets resultater og anbefalinger, og perspektivere til internationale erfaringer.
”Problematikken omkring musikfaget i folkeskolen har været debatteret meget de senere år. Vi er nødt til at gøre noget ved det, og derfor slutter konferencen med et dialogforum, hvor politikere og fagfolk sammen med deltagerne drøfter fem handlingspunkter til Brande-manifestet For Fuld Musik i Skolen”, slutter Helle Munksgaard Petersen.

Elever fra folkeskoler og musik- og kulturskolerne i Kulturregionen vil stå for morgensang og musikalske indslag i pauserne.
Det fulde program kan ses her. http://www.musikogbilledskolen.dk/mfabkonferenceprogram
Tilmeldingsfrist 1. oktober

Ønskes yderligere oplysning er man velkommen til at kontakte Helle Munksgaard Petersen på hepq@varde.dk tlf. 2122 0183

Fakta om Kulturaftaleprojekt Musik for Alle Børn
I perioden 2021-24 har kulturaftaleprojektet Musik for Alle Børn været et samarbejde mellem musik- og kulturskolerne og enkelte folkeskoler i kulturaftalens otte kommuner: Ikast-Brande, Herning, Holstebro, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer og Varde. Projektet sigter mod at løfte musikfaget i Folkeskolen, bl.a. gennem en styrkelse af de Åben Skole-samarbejder, musik og kulturskolerne har med folkeskolerne. Projektet har ført til et stærkt og aktivt ledernetværk mellem musik og kulturskolerne, og med involvering af både skoleledere, skolechefer, og nationale resursepersoner og organisationer, samt afholdelse af årlige fælles kursusdage for musiklærere fra folkeskoler, friskoler og musik- og kulturskoler. Derfor har projektet sat regionen på landkortet på området.
www.musikogbilledskolen.dk/musikforallebørn

 

Foto: Niels Linneberg