Det kinesiske nytår fejres på Restaurant Big World

Kunne du tænke dig at skyde det kinesiske nytår ind?

Så har du muligheden herfor næste søndag på Restaurant Big World samt på Kong Svends Bøfhus i Varde. Her tilbydes udvidet kinesisk buffet med efterfølgende kæmpe fyrværkeri.

Bestil bord: http://www.restaurantbigworld.dk/ http://www.kongsvendsbofhus.dk/

Kinesisk nytår (kinesisk: Chunjíe; eller Nónglì Xinnián)

Bliver også kaldt for månenytår eller forårsfestival, og er den vigtigste af de traditionelle kinesiske helligdage. Kinesisk nytår begynder på den anden nymåne efter vintersolhverv,
Fejringen af der kinesiske nytår starter, når det er nymåne den første dag i det nye år, og nytårsfesten slutter, når det er fuldmåne 15 dage senere.

Al maden er symbolsk:
Stegte ris sammen, svinekød viser, at man har det godt og betyder rigdom. Andesteg signalerer lykke, fisk betyder et langt liv og dumpling (en slags fyldte dejboller) symboliserer en lykkelig familie.
Den  kinesisk nytårs kage, Nian Gao, bliver forberedt flere dage i forvejen, og jo højere den er, jo bedre bliver det følgende år. Nian Gao er en af de ældste fødevarer i Kina. I 1974 opdagede historikere i provinsen Zhejiang nogle hvede fossile der viser at Nian Gao blev lavet for syv tusinde år siden.

Husene bliver dekoreret med små digte om lykke og med Narcissus-planter, for det betyder held, hvis de blomstrer under nytåret.

Det gamle år bliver sendt af sted, og det nye år bliver budt velkommen med fyrværkeri, og alle døre og vinduer skal stå åbne, så det gamle år kan smutte ud. Der er mange andre traditioner og ritualer forbundet med nytår. F.eks. skal man sørge for at betale sin gæld inden, for i gamle dage havde dem, man skyldte penge, lov til at opkræve dem under nytåret, og hvis man ikke betalte, hængte kreditorerne en rød lampe op foran ens dør. I dag holder kreditorerne fri sammen med deres familier nytårsaften, men traditionen med de røde lanterner er til gengæld blevet et flot symbol på kinesisk nytår, fra Chinatown i San Francisco over landsbyen i Henan til Den Himmelske Freds Plads i Beijing.
Eller måske stammer traditionen fra konkubinernes skik med at hænge en rød lanterne ud. Kun den konkubine, der havde besøg af manden den pågældende nat, satte en tændt lanterne foran sit hus.

Man græder heller ikke nytårsaften, for det betyder, at man kommer til at græde hele året. Derfor bliver ulydige børn heller ikke skældt ud den dag, for tænk, hvis de begyndte at græde.
Til gengæld bliver de opfordret til at opføre sig pænt, for den opførsel, man udviser på årets første dag, er symbolsk for resten af året.

Kilde: Kinaportal.dk