Kold lungebetændelse? Her er symptomerne

Døjer du med hosteanfald? Har du hovedpine? Og almen skidt tilpas? Så er du måske en af de mange, der er ramt af årstidens sygdom, hvor der ligefrem er tale om en epidemi.

Et af de mest almindelige symptomer på Mycoplasma lungebetændelse er kraftig tør hoste (hosteanfald uden opspyt fra lungerne). Sygdommen adskiller sig også fra almindelig lungebetændelse ved, at den udvikler sig noget langsommere og har et mere langtrukket forløb. Den medfører ofte hovedpine, ondt i halsen og let feber. Man kan samtidig få symptomer fra ørerne og udslæt, mens snue er mindre almindelig. Selvom den populært kaldes kold lungebetændelse, vil der altid være feber.

Det er svært at forebygge Mycoplasma lungebetændelse. Men hvis du har fået sygdommen og er startet antibiotika, er det vigtigt, at du gennemfører antibiotikakuren. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at andre i din familie kan blive syge, da Mycoplasma lungebetændelse kan smitte.

Selvom man får antibiotika, er sygdommen ofte langtrukken. Et forløb på 3-4 uger er meget almindeligt. Mycoplasma lungebetændelse er i de fleste tilfælde mindre alvorlig end den klassiske lungebetændelse, som skyldes bakteriearten pneumokokker. Dette skyldes både, at Mycoplasma giver et mildere forløb med lavere feber, og at det oftere er den mest modstandsdygtige del af befolkningen, som bliver ramt (unge voksne). Men der kan forekomme komplikationer, som forsinker helbredelsen.

Under sygdomsforløbet skal du undgå hård træning, men har du overskud til det, vil let fysisk aktivitet have positiv virkning. Som ved andre infektioner er det vigtigt at drikke rigeligt og få nok at spise, da kroppen kræver lidt ekstra energi for at bekæmpe infektionen.

Fakta

  • Mycoplasma pneumoniae er en lille bakterie, som adskiller sig fra de almindelige bakterier ved at mangle en cellevæg
  • Mycoplasma bakterien er den hyppigste årsag til den type lungebetændelse, man nogle gange kalder atypisk eller kold lungebetændelse
  • Symptomerne på Mycoplasma lungebetændelse er kraftig tør hoste, hovedpine, ondt i halsen og let feber
  • Kold lungebetændelse giver altid feber
  • Det tager 2-3 uger, fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud
  • Det er mindre end hver 10. smittede, som udvikler lungebetændelse
  • Mycoplasma lungebetændelse er ofte langtrukken, og et forløb på 3-4 uger er meget almindeligt
  • Almindelig penicillin hjælper ikke mod sygdommen

Kilde: sundhed.dk