Hvordan Boulevardkvarteret blev til en del af et oplevelsesbaseret forskningsprojekt
Nationalmuseets forskningscenter for sociale bymodeller (SUMO – Center for Social Urban Modelling) indledte i 2022 et samarbejde med BL (Danmarks Almene Boliger), der udmundende i Folkefestivalerne Visamles.dk.
Folkefestival Varde, juni 2023
Festivalerne foregik i Varde, Roskilde, Svendborg, Aalborg og Silkeborg. Det Boligsociale Team i Varde, der har kontor i Isbjergparken, var arrangør i Varde i et tæt samarbejde med blandt andre boligselskaberne Varde Boligadministration (VBA) og Arbejdernes Andels-boligforening (AAB) samt Varde Kommune, som de største medaktører. Her deltog omkring 3500 publikummer i sommers til festivalen, hvor temaet var fællesskaber.
Nationalmuseet deltog på Folkefestivalen i Varde med et kulturhistorisk escape room mysterie, der tog plads i en campingvogn. Antropolog Mikkel Heller Jensen fra Nationalmuseet fik øje på en stand på Folkefestivalen, hvor det handlede om kvarterudvikling i Boulevardkvarteret. Betegnelsen dækker over villakvartererne langs Ortenvej i Varde inklusive de almene boligområder, Isbjerg-, Vest- og Lerpøtparken.
Fra kvarterudvikling til fremtidens måder at bo på i Boulevardkvarteret
Samarbejdet med Nationalmuseet er siden udvidet med samarbejdspartnere Videnskabernes Selskab og Varde Museerne.
”Det er et scoop, når så store aktører bliver en del af den strategiske byudviklingsplan for Boulevardkvarterets DNA i Varde, og investerer deres ideudvikling, tid, økonomi og synlighed i os”, siger Tatjana Johnsson, projektmedarbejder, Naboskab på tværs – borgerdrevet byudvikling, Det Boligsociale Team, Varde, og tilføjer:
”Tænk at få lov til og mulighed for som lokale beboere i området til at sparre med så markante aktører omkring, hvad der er fremtidens bolig og boligområder med fokus på blandt andet miljøet, grønne fællesarealer og stisystemer, og hvad der definerer et hjem? Det kan da kun blive inspirerende ideudvikling, hvor nye fællesskaber kan vokse.
De borgerinddragende workshops i 5 danske byer, herunder Varde, er udviklet i et samarbejde mellem Videnskabernes Selskab og Nationalmuseets Forskningscenter for Sociale Bymodeller (SUMO).
Link til fakta om projektet: VidenSkaber – Event: Nærmiljø og fællesskaber
https://natmus.dk/museer-og-slotte/sumo/projects/viden-skaber/varde/
”Udflugt på Flugt”
Søndag den 19. oktober kl. 12-14.45 går det løs på Museum Flugt i Oksbøl, hvor der er workshop under overskriften ”Nærmiljø og fællesskaber i fremtidens boliger”.
Den 22. januar 2024, er Varde en del af finalen, der udmunder i en pop up udstilling på Nationalmuseet.
Præsentation af de to forskere, der holder indlæg til workshoppen på Museum Flugt:
Garbi Schmidt
Garbi Schmidt er professor i Kulturmødestudier på Roskilde Universitet. Hun fokuserer i sin forskning særligt på indvandring til Danmark i et langt historisk perspektiv. Hun har f.eks. forsket i og skrevet om, hvordan indvandring over tid har påvirket et kvarter som Nørrebro i København, og hvordan ghettoen som begreb er blevet brugt i en dansk sammenhæng over tid.
Claus Bech-Danielsen
Claus Bech-Danielsen er professor på BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet. Her har han fungeret som forskningschef, og som leder af Center for Boligforskning. Han har udgivet flere bøger om tendenser i boligbyggeriet og leder en stor evaluering, der følger de fysiske omdannelser i de 15 mest udsatte boligområder i Danmark.
Vedhæftet: Pressefotos til fri afbenyttelse fra Folkefestivalen i Varde samt invitation til: Museum Flugt workshoppen og fotos fra første SUMO workshop afholdt denne weekend i Holstebro.
QR Kode til kataloget: Den Strategiske byudviklingsplan for Boulevardkvarteret: