Latinerkvarter i Vardes centrum

VARDE MIDTBY FÅR NU SIT EGET LILLE LATINERKVARTER

Varde Kommune og Poul Erik Bech har i fællesskab udarbejdet et forslag til et nyt attraktivt og stemningsfuldt byrum med fokus på historie, byliv og kunst. Det nye byrum ligger i området bag Kræmmerpassagen, og projektforslaget er netop sendt i høring blandt beboere og grundejere frem til 9. august. Planen er, at friarealet etableres i 2017.
Friarealsprojektet bliver et fantastisk stemningsfuldt område for både beboere og besøgende, da der vil være offentlig adgang til området – også fra en ny indgang fra Fiskergade. Omdrejningspunktet i projektet bliver Kunsthaven, hvor der etableres små ruminddelinger rundt om det store flotte bøgetræ, og hvor der bliver gode opholdsmuligheder og spændende oplevelser med lys, kunst og planter i de forskellige rum.
Projektet vil også skabe Orangerigården som et fleksibelt gårdrum med en flot trappe mod Kræmmerpassagen og med en fast belægning, der er koordineret med den nye belægning i Brogade, og som giver mulighed for udeaktiviteter for både handel og beboere.
I forbindelse med friarealsprojektet ønsker Poul Erik Bech som grundejer at bygge fire nye bygninger, der på hver sin måde bidrager til at skabe latinerstemningen i området. Indgangen til området forskønnes ved, at Brogade 3 rives ned og i stedet bygges en ny ejendom i historisk stil. Bylivet styrkes ved byggeri af Pavillonen, Krostuen og Orangeriet:
– Pavillonen i Kunsthaven vil indeholde en restaurant, og den vil få et åbent udtryk med et facadeparti med glas og med kobberdækning på taget.
– Krostuen ønskes opbygget i genbrugsmaterialer med en facade med gamle jernvinduer og en gammel port, så bygningen understøtter købstadsmiljøet.
– Orangeriet er et transparent glasoverdækket område, der kan bruges til eksempelvis marked hele året. Orangeriet bygges også i genbrugssten, så det er tilpasset udtrykket i Brogade.
Brogadekarréen kan tilføre midtbyen et spændende og stemningsfuldt byrum, der måske vil bidrage positivt til både byliv og bosætning – hvad synes du…?