Madblog: Omelet – svampe og ost, så kan det blive weekend

Hvis man er så heldig at have en køkkenhave eller et par højbede, er der nu masser af frisk purløg og jeg har stadig vintersalat, som jeg såede i efteråret. Det vil jeg bruge til som tilbehør til en omelet med svampe. Et noget simpelt måltid, ja – men også en dejlig ret. Når der så følger et dejligt ostebræt, som man kan sidde at hygge over, går det nok 🙂

Det er faktisk helt bevist, at jeg har valgt noget, der er let at lave: april er den store måned i køkkenhaven, hvor man lægger det arbejde, som der kan høstes af resten af året.

Til omeletten vil jeg åbne en ikke sød Pinot Gris og til osten har jeg valgt 3 vine til de forskellige oste (se under opskriften)

God weekend 🙂

 

Troels Lorenzen

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID20 minTILBEREDNINGSTID15 minTID I ALT35 min

 

Det skal du bruge

 

omelet
 12 stk æg (3 pr omelet)
 400 g svampe – champignon / eller hvad du kan skaffe
 50 g mild ost – fx. havarti eller cheddar
 Salt og peber
 Olie til stegning
 1 håndfuld purløg til pynt
Salat
 1 bt. grøn salat
 1 fed hvidløg
 1 tsk sennep
 1 tsk fint salt
 2 spsk balsamico
 smags neutral olie – fx. af solsikke

 

Sådan gør du

 

Omelet
1

Rens svampene og skær dem i skiver på ca 1×3 cm
Steg dem gyldne i lidt olie
Riv osten

2

Slå 3 æg ud i en skål og pisk dem…
Varm en mellem pande og kom lidt olie i
Hæld æg i – skal fylde hele panden
Fordel 1/4 del af de stegte svampe og osten på den ene halvdel af æggemassen

3

Når æggemassen er stiv nok til at løfte, vender du halvdelen uden fyld over på halvdelen med fyld
Steg den let gylden på begge sider

4

Gentag med de andre omeletter (har du 2 passende pander, er det en fordel)

TIPS – Brug en lun tallerken og kom en dyb tallerken oven på som låg, mens du laver de sidste omeletter

Salat
5

Skyl salaten grundigt og skær / pluk den

6

Rør 1. del af dressing med presset hvidløg, sennep, salt og balsamico
Hæld derefter olien i under omrøring – skal tykne

7

Vend dressing i salaten og serverer som på billede

Vin skal der til
8

Åben vinen – gerne en ikke sød Pinot Gris (Chardonnay kan også bruges)
Vi drak en dejlig Pinot Gris fra Zind Humbrecht i Alsace til (Erik Sørensen Vin 175,-)

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL1 PortionKATEGORI

 

 

 

Det skal du bruge

 

 2-3 milde og cremede oste
 2-3 faste oste
 1-2 rødkits oste
 1-2 blå oste
 2-3 forskellige tilbehør fx syltetøj og nødder i honning

 

Sådan gør du

 

1

Find gode oste efter din smag – og lidt der udfordre den 🙂

Jeg havde dette på mit ostebræt:
En schweizisk bergkäse
Tirpitz, Ho, Skalling fra Enghavegård Osteri
Gul krystal fra Them
Den hvde dame, Gammelknas 42, Krondild, Høgelundgaard 12 og gnalling fra Arla Unika
Dronning af Nørup fra Nørup Mejeri
Madam Blå fra Elmegården

2

Anret ostene i rækkefølge, så den ene ende starter med den mildeste og ostene bliver mere smagsfulde ned af brættet. Afslut med de blå og stærkeste.

På den måde har man mulighed for at spise ostene i en rækkefølge, hvor man smagsmæssigt får mest ud af det. Det er også lettere at sætte vin til.

3

Anret dit tilbehør

4

Som hovedregel har milde og cremede oste det godt med chardonnay. Rødkit og de lidt stærkede fungerer rigtig godt med gewurztraminer og til de stærke gerne en portvin fx tawny eller colheita til.
At serverer 3 vine til din oste anretning betyder også at I selv kan afgøre hvornår I tager næste vin; forsvinder chardonnayen i munden efter en ost, er det tid til at tage gewurztramineren.

Vi drak:
Tenuta Fionia Castelli di Jesi fra Marche-regionen i Italien. På Verdicchio druen, som minder en del om en stor
Chardonnay – 90 kr fra Winefamly – virkelig fantastisk til Hvid dame fra Arla Unica

En Zephyr Gewurztraminer fra Glover winery i Marlborough, New Zealand – 90 kr fra Winefamly

En 10 års Tawny fra Quinta das Carvalhas, Portugal – 120 kr fra Winefamly