Madblog: Tips til julemiddagen

Denne jul bliver ret speciel på grund af coronaen. Men vi trænger endnu mere til traditioner, hygge og god mad. Hos os står den på andesteg og risalamande – helt klassisk

Den bedste vin til juleand med det hele er nok Riesling med en del sødme, men vi danskere vil have rødvin på bordet så vi skal tænke kraftigt og med nogen sødme. Det finder vi i Valpolicella og Rhone – fx Amerone eller chateauneuf du pape

Til ris alamanden er det en frugtig portvin – genre ruby eller LBV

Glædelig jul .-)

 

Troels Lorenzen

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI
FORBERELSESTID30 minTILBEREDNINGSTID2 hrs 30 minTID I ALT3 hrs

Det skal du bruge

 

Anden
 1 stk and på 3 – 3,5 kg
 5 stk madæbler øko
 1 pose øko svesker
 1 bundt timian
 Groft salt til at gnide anden
 Salt og peber
Sauce
 Andefond og stegesky (fra anden)
 3 dl rødvin
 1 dl portvin
 1,50 dl fløde
 En kvist timian
 1 skarlotteløg
 1 gulerod kulør
 Lidt jævner – brun
 En skvis gastic
Rødkål
 Et rødkål
 3 spsk andefedt til stegning
 3/4 dl æbleeddike
 2 spsk honning
 1 tsk stødt ingefær
 1/2 tsk stødt kartemomme
 1/2 tsk stødt stjerneanis
 1/4 tsk stødt nellige
 1/2 tsk stødt kanel
 Salt og peber
Brune kartofler
 1 kg Små kartofler
 1,50 dl sukker
 30 g smør
Tilbehør
 Hvide kartofler
 Dine ynglings chips

 

Sådan gør du

 

Anden

1

Anden klargøres – fjern blod og andre urenheder – klip det yderste af vingespidserne
Gnid anden med groft salt indvendig og udvendigt

Skær æbler i kvarte – fjern kernehus
Fyld anden med æblerne og svesker – luk med kødnål

2

Kom anden i en forvarmet ovn (250 G) på risten med en bradepande under
Giv den 15 min og skru så ned på 150 G
Hæld 1,5 l vand i bradepanden og steg anden til den har sprødt skind og du kan se at lårkødet er trukket op
– ca 2-21/2 time
Lad anden hvile ca 20 min inden du skærer den ud i passende stykker

Saucen

3

Imens anden er i ovnen, kan du koge fond på hals, vingespidser og indmad
Brun det hele i kasserolle med smør og tilsæt løg og gulerødder i grove stykker
Tilsæt rødvin og portvin, kog op og lad det simre uden låg, så det samtidig koger lidt ind

Si saucen lige inden anden er færdig

4

Når anden er færdig og hviler på et bræt, kommer du skyen fra bradepanden gennem en si over i en skål
Lad det stå 5 min og tage noget af fedtet af inden du blander skyen i saucen
Tilsæt også fløden og varm op

5

Smag til med salt, peber, ribsgele og evt. gastik (eller lidt æbleeddike + en 1/2 spsk “karamel” fra panden med de brune kartofler)
Jævn saucen

Rødkål

6

Rødkålen snittes fint og steges hårdt på pande i andefedt eller smør – det skal virkelig steges igennem
Når kålen er faldet sammen og har fået lidt farve kommer du eddike på og vender kålen med palet
Kom derefter honning og krydderier på og varm det godt igennem – minimum i 15 min

Smag til med salt og peber

7

Tip:

Kom resten af andefedtet i fryseren – så har til at lave rødkålen dagen i forvejen næste gang

Brune kartofler

8

Brune kartofler:
Orden de små kartofler til brune kartofler og kog dem 12 min
Når de er kogt og kolde nok – piller du dem, og sætter dem på køl til senere

Smelt sukker på mellemvarm pande (tager ca 10 min)
Når sukkeret er smeltet, tilsætter du smør
Når smør er smeltet, tilsætter du kartofler og bruner under god varme i ca 15 min

Vin skal der til

9

Serverer anden med hvide og brune kartofler, rødkål, sauce og dine ynglings chips
Åben vinen – gerne fra Rhone eller Valpolicella
Vi drak en flaske amerone fra Corte Linguin med 10 år på bagen

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID10 minTILBEREDNINGSTID2 hrsTID I ALT2 hrs 10 min

 

Det skal du bruge

 

 180 g grødris
 1 l sødmælk
 100 g mandler
 4 dl piskefløde
 ¼ tsk salt
 1 god vaniljestang – fx Bourbon
 3 spsk sukker
 1 stort glas kirsebærsovn – min favorit er Stelleberg

 

Sådan gør du

 

1

Den 23. december
Kog risen sammen med 2 dl vand i 2-3 min under omrøring
Tilsæt mælk og kog op under låg – samt hyppig omrøring
Lad derefter grøden koge ved svag varme varme – under låg
Flæk vaniljestang og skrab korn ud – korn og den tomme stang koges med

Smut og hak mandlerne – de tilsættes når grøden er færdig
Kom grøden på køl til næste dag – fjerne vaniljestang

2

Den 24. december – formiddag

Kom 2-3 spsk sukker i den kolde grød
Pisk fløden og vend det i
Kom risalamanden i serveringsskålen – husk den hele mandel 🙂

3

Lun kirsebærsaucen

Vin skal der til

4

Åben vinen – der har været lidt på køl
Gerne en frugtig portvin – Ruby eller LBV