Miniguide om bilens bremseskiver – funktion, levetid, udskiftning m.v.

Sponsoreret indhold : Din bil skal være velfungerende på alle parametre, for at du kan færdes trygt i trafikken. I den forbindelse er det ikke tilstrækkeligt, at dækkene er intakte, at der ikke er ratslør, og at samtlige sikkerhedsseler i bilen virker. Det er også alfa og omega, at bilens bremsesystem fungerer perfekt. Hvis bremserne på bilen fejler, så kan det få fatale konsekvenser for ikke bare dig som fører, men også for dine eventuelle medpassagerer og medtrafikanter.

For at sikre et velfungerende bremsesystem er det altafgørende, at bremseskiverne og bremseklodserne er i god stand, og at der er fyldt tilstrækkeligt med bremsevæske på bilen. I denne artikel vil vores hovedfokus være på bilens bremseskiver. Vi skal bl.a. tale om bremseskivernes funktion, levetid osv.

Hvilken funktion har bremseskiverne?

Det er ikke uden grund, at alle bilmekanikere og bileksperter anbefaler, at du skal kontrollere dine bremseskiver jævnligt, og at du skifter dem efter fabrikkens forskrifter.

Bremseskiverne er nemlig en meget vigtig del af bilens bremsesystem, idet det er friktionen mellem henholdsvis bremseskiven og bremseklodsen, der er med til at sikre en jævn opbremsning. Hvis bremseskiven og / eller bremseklodsen derfor er slidt ned, så vil det påvirke, hvor hurtig og jævn opbremsningen bliver. Derfor er det altafgørende, at alle bremsesystemets dele er intakte.

Hvor hyppigt skal bilens bremseskiver skiftes?

Det er ingen hemmelighed, at bilens bremseskiver skal skiftes regelmæssigt, men hvor hyppigt skal det ske? Det er enormt individuelt, da det bl.a. afhænger af skivernes type og kvalitet, dit kørselsmønstre og meget mere.

Du kan f.eks. forvente, at bremseskiverne har en kortere levetid, hvis du kører aggressivt med hårde opbremsninger. Bemærk, at det også er forskelligt, hvor hurtigt bremseskiverne slides, alt efter om de sidder forrest eller bagerst på bilen.

Typisk vil bremseskiverne have en levetid på omkring 80.000-120.000 km. Levetiden kan dog være kortere, hvis du kører meget bykørsel, hvor der sker mange opbremsninger. I nogle tilfælde kan levetiden også være kortere, hvis du kører meget sjældent, idet der derfor er en vis risiko for, at bremseskiverne ruster og derfor skal skiftes.

Du bør, uanset hvor mange km. du har kørt med bremseskiverne, reagere på følgende ting:

  • Skiverne afgiver en skurrende lyd ved opbremsninger
  • Skiverne har ridser, er ujævne eller har en misfarvet overflade
  • Skiverne er rustne
  • Skivernes tykkelse er mindre, end hvad der er acceptabelt
  • Skiverne bliver meget varme

Alt ovenstående kan være tegn på, at det er tid til at skifte bremseskiverne – og bremseklodserne – ud.

Hvordan skiftes bremseskiverne?

Det er selvfølgelig relevant at vide, hvor hyppigt man skal skifte bremseskiverne, men du bør også vide, hvordan du klarer udskiftningen, hvis du planlægger at udføre reparationen selv. Du skal i øvrigt gøre det til en vane at kontrollere bremseskiver og bremseklodser jævnligt, så du kan reagere på eventuelle faresignaler i tide.

Inden vi gennemgår, hvordan du skifter bremseskiverne i praksis, så er det meget vigtigt at fortælle, at skiverne skal skiftes akselvis. Du skal altså skifte skiver på begge sider af bilen med henblik på at sikre en jævn bremseeffekt. Og da bremseklodserne slides nogensinde lige så hurtigt som bremseskiverne, så bør du skifte dem i samme ombæring.

Husk: Bremseskiver bør ikke repareres, men skiftes

Er bremseskiverne på din bil nedslidte efter mange års og / eller kilometers kørsel, så skal du tage affære. Det kan i den anledning være fristende blot at reparere bremseskiverne, men det kan som udgangspunkt ikke anbefales. Kravene fra langt de fleste bilfabrikanter lyder på, at bremseskiver skal udskiftes. Dette krav vil vi anbefale dig at efterleve.

Det er relativt nemt at udskifte bremseskiver og bremseklodser på en bil, og derfor bør du kunne klare opgaven selv. Start med at hejse bilen ved at bruge en donkraft eller en lift og følg derefter vejledningen herunder.

Sådan skifter du bremseskiverne:

  1. Skru hjulboltene af og fjern dækkene
  2. Afmontér bremsekaliberen
  3. Skru bremsekaliberens beslag løs
  4. Løsn boltene til bremseskiven og fjern dem
  5. Fjern den gamle bremseskive
  6. Rens holderen til bremseskiven
  7. Sæt den nye bremseskive på og skru boltene i
  8. Montér bremsekaliberen og sæt hjulet på

Hvilke typer af bremseskiver findes der?

Der findes helt overordnet tre typer af bremseskiver. Det drejer sig om henholdsvis keramiske bremseskiver, carbon bremseskiver og støbejern bremseskiver. Der er fordele og ulemper ved alle disse typer af bremseskiver, og de kan adskille sig på parametre som ydeevne og holdbarhed. Det vigtigste er dog, at du finder nogle bremseskiver, der er kompatible til netop din bil.

Anvendte kilder:

Oplysninger om bremseskiver fra bildeleshop.dk

Oplysninger om bremseklodser fra skorstensgaard.dk