Nøgleordene er livskvalitet, selvværd og trivsel

Det er hele følelsesregisteret, der er tændt op for, når Sarah og Ulrikke drager på PigeCamp, og det er sikkert og vist: Det er ikke den samme flok, der kommer hjem, som dem der drog afsted.

Det er vanskeligt ikke at blive påvirket, når de to dedikerede kvinder fra Ungdomsskolen Varde fortæller om PigeCampen, der er blevet en fast tradition. Én gang om året samles 12-16 piger fra 7.-10. klasse sammen med 3-4 lærere fra ungdomsskolen, og så går turen ud i det blå, til et planlagt sted i kommunen. I år har Ulrikke Bendtson, Bettina Krammer og Sarah Thrane Jakobsen været afsted med 12 piger.

– I år har vi været ved Lindvig Ferie, ude ved Rolandshytten og på næste opfølgningsgang skal vi til Vejers og Blåvand, fortæller Ulrikke Bendtson og fortsætter: Naturen er en stor del af afviklingen af Campen; og vi oplever, at det at være i naturen, er med til at gøre en enorm forskel.

Og hvad er det så helt præcist, Sarah og Ulrikke laver: Nøgleordene er livskvalitet, selvværd og trivsel. Og da det, som Sarah siger, er store ord, skal det også planlægges nøje, fordi man aldrig helt ved, hvordan forløbet bliver. Én ting er dog sikkert – det har været en succes hver gang ind til nu.

– Vi oplever, at alt for mange unge mennesker har ondt i livet. De trives ikke, de er usikre – måske er de ensomme eller føler sig forkerte, og det skal der altså gøres noget ved, fastslår Sarah og Ulrikke.

Der er mange tiltag under Ungdomsskolen Varde, og et af dem er PigeCampen, som er et forløb, hvor en gruppe piger tager afsted 2 x 3 dage, og efterfølgende mødes og taler oplevelser og erfaring igennem.

– De piger, der tilmelder sig, er enten blevet prikket på skulderen af deres lærer, deres forældre, eller de har selv hørt om PigeCampen. Og hvert år har vi faktisk venteliste, så der hersker ingen tvivl om, at der er brug for dette tiltag, siger Sarah Thrane Jakobsen, der som Ulrikke Bendtson er ansat som ungekoordinator.

– Under den indledende samtale får pigerne en opgave med hjem, der giver dem et indtryk af, hvad der venter.

”Vi havde på et tidspunkt en aktivitet, hvor pigerne kunne prøve at rappelle, og der var flere, der sagde, at de gerne bare ville kigge på. De havde ikke lyst til selve rappellingen. Og det er helt okay – det er jo en del af det at lære sine egne grænser at kende. Her er der ingen, der bliver presset til noget, man ikke har lyst til!”

 – Det her handler jo om, at pigerne skal have det godt. De skal have bygget noget selvtillid op og forstå, at de er gode nok. Og hele dette ’set up’ er et rigtig godt  skridt på vejen i en positiv retning, siger Ulrikke.

Pigerne lader deres mobiltelefon blive hjemme, og blot det faktum, at der ikke skal tjekkes sociale medier flere gange i timen, giver en ro, de slet ikke er vant til. Pigerne kan ikke gemme sig bag en lille skærm, når en samtale for eksempel kommer for tæt på, tilføjer hun.

 

”Vi oplevede en aften rundt om bålet, at en pige sagde, at hun følte sig grim og uduelig. Det gav anledning til en snak i gruppen om selvværd og selvfølelse, og vi kunne tydeligt mærke, at det var befriende for alle at høre, at andre kunne have det ligesom dem selv. De er ikke alene med de negative tanker. Og det er netop dem, vi vender om og får løsnet op for…” 

Ulrikke og Sarah lægger ikke skjul på, at det er en meget emotionel opgave, de har kastet sig ud i, men de er målrettede – og så gør det ikke noget, man ind imellem lige må trække sig tilbage og tørre øjnene.

– Det er umuligt ikke at lade sig rive med. Vi lærer jo de her piger at kende på en helt anden måde, helt tæt på. Der opstår uvilkårligt en gensidig tillid, der faktisk er svært at sætte nøjagtige ord på, men jeg tør godt sige, at vi alle sammen er stolte, når vi siger farvel og på gensyn til et hold, vi har arbejdet med. Det gør indtryk, lyder det fra Sarah og Ulrikke, der ser et stort behov for forløb som disse generelt. Måske endda mere end det ene forløb om året…

Citater fra deltagere på PigeCampen:

”Det er virkelig en af de bedste ting der er sket for mig – jeg har lært, at jeg er god nok, som den jeg er”. Anonym deltager

”Jeg er så glad for at have sagt ja til PigeCampen – jeg har på Campen krydset diverse grænser f.eks. skulle i svømmehal, komme i uvante højder og åbne mig mere op – derudover har jeg også opdaget, at jeg ikke er alene. Der er faktisk andre der har det på samme måde”. Anonym deltager

 ”Pigecampen er en af mine absolut bedste beslutninger jeg har taget i mit 13 næsten 14 år lange liv. Jeg har fået mig en hel masse gode veninder og ikke mindst er jeg blevet klogere på mig selv. Jeg har lært mig selv bedre at kende og lært mine egne værdier at kende”. Anonym deltager

Citat fra Pige gennem arbejdet med  visionboard og manifestation for fremtiden:

 ”Hvad vil jeg med året: Jeg vil gerne mere ud i naturen. Sige mere JA til ting, i stedet for at gemme mig væk. Styrke mit forhold til min hest og komme tættere på mine veninder. Blive bedre til at pleje mig selv i stedet for at tænke på alle andre og glemme mig selv. Komme mere ud i stalden og videre med min ridning. Bevæge mig mere. Leve et sundere, gladere og ikke et falskt liv, hvor jeg prøver at være nogen jeg ikke er. Være mere sammen mere med min familie og være taknemmelig for alt, hvad de gør for mig. Tabe mig til min konfirmation og nyde dagen. Bruge de teknikker vi fik på PigeCampen. Komme til nogle stævner med både hest og hund. Og selvfølgelig at kunne se mig selv i spejlet uden at tænke grimme tanker.” Anonym deltager

Hvad er pigecampen:

Varde Kommune og Ungdomsskolen samarbejder om at gennemføre PigeCampen, som er en udviklingscamp, hvor du får mulighed for at udvikle dig personligt, opnå højere selvværd og højne din trivsel i skolen, på hjemmefronten og i fritiden.

Du har selv den vildeste superkraft inde i dig, der helt automatisk vil arbejde for dig, hvis du øver at sætte fokus på det, du gerne vil have mere af i din dagligdag.

På PigeCampen får du mulighed for at arbejde med, hvordan du kan skabe din verden igennem dine tanker. Hvordan du kan finde din indre ro. Hvordan du kan opnå et højere selvværd og forstå hvordan du bruger dine følelser, som guides til, at opnå mere livskvalitet. Du får en større selvforståelse, i forhold til dine tanker og handlinger og arbejder med at få skabet et sundt og kærligt forhold til dig selv og din krop. Du får redskaber til at orientere dig i livets mange muligheder, og til at håndtere de perioder, hvor livet kan være svært. Alt sammen noget du kan bruge lige nu og resten af livet.

Målgruppe: 7. – 10. årgang.

Struktur og varighed:

PigeCampen afvikles over to moduler, begge af tre sammenhængende dage samt tre opfølgende dage. På campens første modul arbejdes med dit mind-set, følelser og handlinger, mens der på andet modul arbejdes med at udvikle dine følelser og kropsbevidsthed, opfølgningsdagene tager afsæt i problemstillinger der er dukket op under campdagene, og kan variere fra hold til hold.

Interesseret?

Send en mail med navn, skole og klassetrin hvor i du fortæller kort, hvorfor du gerne vil med på camp til ulbe@varde.dk