Ny podcast fra Varde Bibliotek: Det lokale perspektiv på Danmarkshistorien kan noget helt særligt!

Vidste du, at omkring 100 familier blev tvunget fra deres hjem, da man etablerede det militære øvelsesterræn ved Oksbøl? Eller at der faldt en bombe ved Agerbæk under 2. verdenskrig? 1. september udkommer den først episode af den nye podcastserie, ’Hvornår var det?’. Lokale aktører fra kultur- og foreningslivet fortæller om de historiske begivenheder og personer, der har formet Varde Kommune, som vi kender den i dag. Men hvorfor skal man interessere sig for den lokale historie? Hvad kan den lokale fortælling, som den nationale historie ikke kan?

Der står en statue af Frederik VII på Torvet i Varde. Grundlovsgiveren findes sikkert i mange byer, så statuen er ved første øjekast måske ikke så spændende. Men statuen i Varde repræsenterer ikke kun historien om Junigrundloven fra 1849. Statuen blev nemlig en lokal brik i storpolitisk konflikt, der påvirkede hele Danmark, i 1885. Det er her, den lokale historie bliver rigtig spændende.

”Det lokale perspektiv på Danmarkshistorien kan noget helt særligt. Det skaber et lokalt tilhørsforhold til den nationale fortælling; vi er og har altid været en del af Danmarkshistorien, trods forskelligheder, trods geografisk afstand. Det viser os, at vi er tættere på hinanden, end vi måske lige går og tror”, siger Anne Sophie Birknes, formidler ved Varde Bibliotek og tilrettelægger på podcastserien.

Lokale aktører fortæller

Det er netop historien om statuen af Frederik VII, der bliver fortalt i det allerførste afsnit af podcastserien ’Hvornår var det?’. Hvert afsnit bidrager en lokal aktør fra kultur- eller foreningslivet med deres viden om lokalhistoriske begivenheder, og i den første episode er det Ole Nørskov fra Varde Lokalhistoriske Arkiv, der gæster podcasten. På Varde Bibliotek vækker det stor glæde, at der er lokal opbakning om at fortælle den lokale historie.

”Det er et privilegie at få lov til at udforske historien sammen med de lokale aktører. De taler så levende om deres felt, at man ikke kan undgå at blive inspireret og fascineret af de lokale fortællinger,” siger Anne Sophie Birknes.

Sammenhængskraft gennem fælles fortællinger

Podcasten udkommer den første dag i måneden over en længere periode. For selvom man kan stirre sig blind på sit eget lokalsamfund, gemmer der sig mange historier og masser af perspektiv i at fortælle dem.

”Varde Kommune dækker et stort areal. Sammenhængskraften mellem land og by er vigtig. Noget af det, der styrker følelsen af at være en del af noget større, er de fælles fortællinger. Vores fællesskabsfølelse baner vejen for stærke relationer og dermed gode samarbejder på tværs af bygrænser og sektorer. Det er grundstenen for et stærkt kulturliv”, mener biblioteksleder på Varde Bibliotek, Peter Holm Lindgaard.

Flere afsnit i vente

I løbet af efteråret udkommer de første fire afsnit af podcasten, der historisk strækker sig lige fra 1200-tallets Danmark til 1960’erne. Og flere afsnit er allerede på tegnebrættet.

”Der er sket rigtig mange ting i Varde Kommune, så jeg ser mange spændende afsnit i horisonten. Men der kan selvfølgelig være fortællinger, jeg overser, så jeg håber, at vi får et godt lytterfællesskab, hvor lytterne også byder ind med idéer”, fortæller Anne Sophie Birknes.

Podcasten ’Hvornår var det?’ udkommer den 1. i hver måned og kan høres på både Spotify, iTunes og Google Podcast. Det første afsnit er ude nu!

Du kan læse mere om podcasten på bibliotekets hjemmeside, www.vardebib.dk

Kontaktperson: Anne Sophie Birknes, abia@vardebib.dk