Nyt udviklingsinitiativ skal styrke det sydvestjyske landbrugssamarbejde

Fire sydvestjyske kommuner går nu sammen om 11 konkrete udviklingsinitiativer for landbruget. Initiativerne skal optimere landbrugets vilkår i Sydvestjylland og sikre en bæredygtig vækst. Blandt andet har kommunerne givet hinanden håndslag på at arbejde for kortere sagsbehandlingstider.

Landbruget er et vigtigt erhverv i de sydvestjyske kommuner. Nu er Esbjerg, Varde, Vejen og Tønder gået sammen i et udviklingsinitiativ omkring landbrugserhvervet.

En tæt dialog og et involverende samarbejde skal sikre en bæredygtig udvikling af landbruget.

De fire kommuner vil på halvårlig eller årlig basis mødes med landboforeningerne. I nogle tilfælde er der tale om politiske møder, mens der i andre tilfælde er tale om dialog mellem embedsmænd. Fælles for møderne er, at de omhandler problemstillinger, der er relevante for både kommuner og erhvervsliv.
– Jeg er glad for, at kommunerne nu går endnu tættere sammen om at styrke langbrugssamarbejdet. Landbruget er en grundsten i Varde Kommune, og gode vilkår er vigtige for den videre udvikling af erhvervet og for sikringen af arbejdspladser i Sydvestjylland, siger Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune.

11 konkrete initiativer
Ved at bygge på de bedste erfaringer fra de fire kommuner er der udviklet 11 konkrete initiativer, som alle understøtter landbruget i Sydvestjylland:

Dialog og netværksbaseret samarbejde
• Tæt dialog:De fire kommuner vil fastholde tæt politisk og administrativ dialog med landbruget.
• Ensartet tilsyn: De fire kommuner vil gennem samarbejde skabe Danmarks bedste tilsyn via et administrativt netværk, der arbejder med at udvikle det kommunale landbrugstilsyn.
• Workshop om vandløbsregulativer: De fire kommuner har indledt processen med at revidere vandløbsregulativer og vil afholde interessentinddragende workshops/aktionsgrupper samt arbejde for brugervenlige og informative regulativer.
• Aktiv involvering af interessenter i udarbejdelsen af Grønt Danmarkskort: De fire kommuner vil sikre aktiv involvering af landbruget og alle øvrige interessenter i arbejdet med Det Grønne Danmarkskort.
Involverende samarbejde
• Frivillighedsprincip for Natura 2000 handleplaner: Udgangspunktet for Natura 2000 handleplanerne er frivillighed, og landbruget vil blive inddraget i kommunernes arbejde så tidligt som muligt.
• Progressiv grundvandsbeskyttelse: Med udgangspunkt i frivillighed og dialog vil de fire kommuner inddrage landbruget i grundvandsbeskyttelsesarbejdet.
• Kvælstofreduktion med fokus på kollektive virkemidler: De fire kommuner vil prioritere omkostningseffektive kollektive virkemidler i kvælstofindsatsen.
• Frivillighed som prioritet i implementering af vandområdeplaner:De fire kommuner vil i implementeringen af vandområdeplanerne prioritere indsatser, hvor lodsejerne frivilligt deltager.
Fælles administrationsgrundlag
• Okker: De fire kommuner vil have fokus på ensartet behandling af okkersager og en god afvanding af landbrugsarealer.
• Markvandingstilladelser baseret på nyeste viden:De sydvestjyske kommuner vil fortsat have fokus på at implementere den nyeste viden fra Miljøministeriet.
Korte sagsbehandlingstider på husdyrgodkendelser
• Korte sagsbehandlingstider: De fire kommuner vil arbejde for at opnå stadig kortere sagsbehandlingstider gennem dialog og vidensdeling på tværs.