Et nyt år betyder nye begyndelser – og en begyndelse, der hverken gør ondt på pengepungen eller kalenderen, er meget mindre madspild! Faktisk er det en god idé at have ’meget mindre madspild’ som nytårsforsæt, fordi man både sparer penge og tid – og samtidig gør klimaet en tjeneste.
I 2023 fejrer forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad sit 15 års jubilæum – og kampen mod madspild er i dag mere aktuel end nogensinde. Inflationen fortsætter himmelflugt. Ifølge Berlingske, var inflationen steget til 11,4 % sidst på året 2022. Det er i høj grad prisstigninger på fødevarer, der trækker inflationen op, og tallene fra Danmarks Statistik viser, at priserne på fødevarer er steget med 16,5 % det seneste år. Med andre ord, har vi ikke længere råd til at smide maden ud – og heller ikke i 2023. Derfor er ’meget mindre madspild’ et glimrende nytårsforsæt.
Men hvad kan være konkrete og gode redskaber i kampen mod madspild i 2023?
Hold styr på datoerne
”Bedst før” og ”mindst holdbar til”-datoen er vejledende – og mange madvarer, som er markeret med ”bedst før” eller ”mindst holdbar til” kan sagtens spises efter datoen en overskredet. Fx. pasta, ris, cornflakes, slik, chokolade, kiks og kikærter. ”Bedst før” betyder altså ikke ”giftigt efter”.
Rester, ja tak
Vi skal ikke være hellige. Men når folk fryser og sulter i Ukraine pga. Ruslands brutale invasion, er det simpelthen hverken moralsk eller etisk i orden at smide gode madrester ud. Lad madresterne vandre i de nye retter og anret dem delikat og lækkert. Enhver rest kan blive til en del af en ny lækker tapastallerken, og på den måde rydder du også op i køleskabet. Du kan fx. gøre søndag til reste-tapas-dag.
Planlægning, planlægning, planlægning
Købt stort ind – og til flere uger. Enten fysisk eller ved hjælp af diverse indkøbs-apps. Planlægning vil både hjælpe dig til at spare tid og penge. Og ja, den 3. uge kan du rydde op i dit køleskab og din fryser og lave mad ud fra resterne. Lyder det kedeligt? Tjah, måske. Men det er jo dér, hvor kreativitet så skal i spil. Et UFO (Uidentificeret Frossent Objekt) i fryseren kan sagtens omdannes til en lækker ny ret.
Søg evt. inspiration på nettet eller i en af de mange kogebøger, som Stop Spild Af Mad bevægelsens stifter Selina Juul har udgivet og bidraget til (de kan lånes gratis på bibliotekerne over hele landet. Søg blot på ”Selina Juul”).
Et lille og hurtigt tip: en hjemmelavet pizza eller omelet er altid gode retter til at få brugt dine rester.
Din værste konkurrent er skraldespanden
Det er så nemt at smide mad ud – bare lige at skrabe den sidste rest af pastaen i skraldespanden. Ude af øje, ude af sind. Men husk, at den sidste rest af pastaen sagtens kan gemmes og bruges til en del af en tapastallerken, som bliver en lille forret dagen efter. Mange bække små, gør en stor å.
Da Stop Spild Af Mad bevægelsen startede i juli 2008, var Stop Spild Af Mad for mange et ”nice to have”. I dag, snart 15 år efter, er Stop Spild Af Mad for mange et ”need to have”. Danskerne har ikke længere råd til at smide maden ud. I 2023 skal vi handle – for vores egen, vores pengepungs og for klimaets skyld.
15 år i kampen mod madspild
Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad var de første organisationer, der i nyere tid har sat fokus på madspild. I 2006 gennemførte Områdechef i Landbrug & Fødevarer Klaus Jørgensen, de første beregninger vedr. husholdningernes madspild. I 2008, inspireret af beregninger fra Klaus Jørgensen, igangsatte Selina Juul forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. I slutningen af 2008 har detailkæden REMA 1000, med inspiration fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, afskaffet mængderabatter og indført styk-rabatter i alle kædens butikker.
Disse tre faktorer gav startskuddet til en årelang kamp mod madspild i Danmark og udenfor Danmarks grænser. Siden hen er kampen mod madspild blevet en folkebevægelse i Danmark og i udlandet – og politikere, organisationer, detailkæder, kantiner, virksomheder og forbrugere har lige siden arbejdet aktivt med at forebygge og reducere madspild i Danmark.
Kampen mod madspild bidrager til realiseringen af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling UN Sustainable Development Goal 12.3 – at halvere madspild og fødevaretab inden 2030.
God kamp mod madspild – og rigtigt godt nytår 2023!