Pas på børnene i solen

Varde Apotek anbefaler: Solcreme til børn

Solcreme til børn findes i flere varianter og styrker. Miljøstyrelsen anbefaler, at du bruger svanemærkede produkter, når dine børn vil lege i solen.

Kemisk eller fysisk filter i solcreme til børn

Solcreme til børn kan enten have et fysisk eller et kemisk beskyttelsesfilter. En solcreme kan også indeholde en blanding af både fysiske og kemiske filtre. Det skyldes at de forskellige filtre beskytter forskelligt mod solens stråler.

Fysiske filtre er fx titaniumoxid, som blokerer solens stråler. Disse solcremer kan i modsætning til solcremer med kemisk filter give huden et hvidt skær, når de påsmøres.

Miljøstyrelsen anbefaler svanemærket solcreme til børn

Der er ikke baggrund for at anbefale solcremer med fysisk filter frem for dem med kemisk filter.
Miljøstyrelsen anbefaler så vidt muligt svanemærkede solcremer. Disse produkter til børn indeholder nemlig ikke parfume.

Lad ikke børn opholde sig ubeskyttede i solen. Helt små børn, som ikke kan gå eller kravle, bør aldrig opholde sig i direkte sol.

Undgå denne solcreme til børn

Miljøstyrelsen fraråder stadigvæk brug af solcreme, der indeholder stoffet 4-Methylbenzylidine camphor (4 MBC) til børn under 12 år, samt gravide og ammende. Denne slags solcreme kan ikke fås i Danmark, men vær opmærksom på, at du stadig kan støde på den i udlandet.

Solcreme må aldrig være en undskyldning for at barnet opholder sig længe i solen.

Forebyg hudkræft som voksen med solcreme til børn

Børn er normalt glade for at være ude, og faktisk er det i barndommen, at man er mest udsat for solens stråler. Derfor skal du være ekstra omhyggelig med at beskytte dit barns hud for at reducere risikoen for udvikling af hudkræft i voksenalderen. Børn under 1 år bør slet ikke udsættes for direkte sol.

 

Gode solråd, som skal beskytte børnene:

  • Lad ikke børn opholde sig ubeskyttede i solen
  • Helt små børn, som ikke kan gå eller kravle, bør aldrig opholde sig i direkte sol
  • Undgå middagssolen mellem kl. 12 og 15
  • Skygge er godt. Medbring den eventuelt selv – i form af en parasol
  • Let sommertøj og en bredskygget hat er god beskyttelse for børn, der leger i solen
  • Sørg for at børnene er smurt godt ind i solcreme, før de kommer ud
  • Brug minimum en faktor 15 (mellem beskyttelse) og brug rigeligt af den. Sørg også for at solcremen indeholder UV-A beskyttelse. (Skal du på solferie i udlandet, anbefales mindst faktor 30)
  • Husk, at solcremen let mister sin virkning – fx efter en tur i vandet, så smør ny solcreme på igen i løbet af dagen og især efter badning
  • Når helt små børn ikke opholder sig i solen, er solcreme sjældent nødvendigt. Det er dog en god ide at beskytte mod genskin fra fx havet eller fra hvidt sand ved at smøre solcreme på kinder, næse og håndrygge
  • Solcreme må aldrig være en undskyldning for at barnet opholder sig længe i solen.

Kilde: Apoteket.dk