Politiforbundet: Hjælp til PTSD-ramte politifolk bør ikke afhænge af geografi

Har man fået PTSD som følge af sit højrisikojob i staten, kan man se frem til langt bedre behandlingsmuligheder, hvis sygdommen har sin rod i en udsendelse, frem for hvis den er opstået i Danmark. Det er hverken logisk eller retfærdigt, mener Politiforbundet, der ønsker bedre hjælp til PTSD-ramte politifolk.

– Der bør ikke være forskel, hvad enten man er grøn eller blå veteran. Vi skylder vores kolleger, at der bliver passet ordentligt på dem, lyder det fra Politiforbundets formand, Heino Kegel. Jakob Boserup
Hurtigere adgang til højt specialiseret psykiatrisk behandling, udvidet forebyggende psykologstøtte og hurtigere og bedre behandling i arbejdsskadesystemet samt adgang til fysioterapi, parterapi og øvrig hjælp via Forsvarets Veterancentre.

Det er blot nogle af de tiltag, man har adgang til, hvis man har været udsendt af Danmark og er kommet hjem med mange ar på sjælen.
Er man derimod politiansat og har udviklet PTSD, fordi man har stået i en regn af brosten fra autonome eller er blevet beskudt ved et terrorangreb på Østerbro, er sagen en anden. Så må man benytte de muligheder, der findes hos Rigspolitiets Psykologtjeneste og i øvrigt finde tålmodigheden frem i forhold til sagsbehandlingen i arbejdsskadesystemet. På den måde spiller sygdommens geografiske ophav en nøglerolle i forhold til den hjælp, der tilbydes.
– Mange politifolk udsættes for voldsomme hændelser, når de er på arbejde. Og man ved fra forskning, at antallet af voldsomme hændelser er direkte årsag til, at politifolk udvikler PTSD og belastningsreaktioner. Sygdommen er den samme, uanset om man har udviklet den i Danmark eller ude i verden, men der er desværre stor ulighed i, hvilken hjælp man kan få efterfølgende, lyder det fra forbundsformand Heino Kegel.

Han fortsætter:
– Det giver i min optik ikke mening, at politifolk er ringere stillet, og det er ikke fair over for de mange kolleger, der hver dag står i forreste linje for at passe på os alle sammen, siger Heino Kegel.

Sidestil hjælp til blå og grønne veteraner

Flere politiske partier har nu meldt sig ind i debatten om at sidestille hjælpen mellem de såkaldt grønne veteraner fra forsvaret og de blå fra politiet og beredskabet, og i sidste uge blev et beslutningsforslag om netop dette fremsat i Folketinget.
– Der bør ikke være forskel, hvad enten man er grøn eller blå veteran. Vi skylder vores kolleger, at der bliver passet ordentligt på dem, og jeg opfordrer til, at man bredt i Folketinget vil bakke op om det helt rimelige krav, det er at forbedre hjælpen til dem, der holder gaderne trygge herhjemme, siger Heino Kegel.
En VIVE-undersøgelse fra 2020 viste, at 3,7 procent af de adspurgte politibetjente opfyldte diagnosekriterierne for PTSD i Danmark, mens det i Grønland var hele 9,5 procent. Dertil kommer den noget større gruppe, der er i fare for, at deres arbejdsbetingede belastninger kan udvikle sig til PTSD, og det er i særdeleshed dem, man skal have for øje, mener Heino Kegel:
– Man skal naturligvis have omfattende hjælp, når PTSD-diagnosen er stillet, det er klart. Men det er også vigtigt, at arbejdsgiveren har både den rette viden og de rette værktøjer til at kunne forebygge en så invaliderende sygdom. Det er i øvrigt også det, der bedst kan betale sig både menneskeligt og økonomisk.
Forbundsformanden siger desuden, at Politiforbundet gerne deltager i arbejdet med at målrette både den forebyggende- og den symptombehandlende hjælp, så den passer til den virkelighed, man befinder sig i som politiansat.