Rekordomsætning i genbrugskæde: Ting til børnene hitter i Syd- og Sønderjylland

Danskerne er vilde med at købe genbrugsvarer, og det mærker man også i Blå Kors Danmark, der går ud af 2023 med en rekordomsætning. I Syd- og Sønderjylland er det særligt børnetøj, legetøj og babyudstyr, der ryger over disken.

De frivillige i Blå Kors’ genbrugsbutikker har travlt med at sætte varer på hylderne til de genbrugsglade syd- og sønderjyder. Foto: Blå Kors Danmark
Kasseapparaterne klinger, og der er travlhed i Blå Kors Danmarks genbrugsbutikker for at kunne følge med, så der hele tiden er nye varer på hylder og bøjler. I 2023 er der blevet handlet tøj, møbler og ting til hjemmet som aldrig før i Blå Kors Genbrug, og syd- og sønderjyderne går ofte hjem med børnetøj, legetøj og babyudstyr under armen.
”Vi er utrolig taknemmelige for, at syd- og sønderjyderne vælger lige præcis vores genbrugsbutikker. De er med til at støtte op om vores arbejde med at hjælpe udsatte børn, unge og voksne, der står i svære livssituationer,” siger Morten Skov Mogensen, der er generalsekretær i Blå Kors Danmark.
2023 er det hidtil bedste omsætningsår nogensinde i Blå Kors Genbrug. Samtidig har genbrugskæden formået at nedbringe omkostninger som fx husleje og andre faste udgifter, som samlet gør, at de kommer ud med et overskud på 23,9 mio. kroner. Overskuddet går til Blå Kors Danmarks sociale arbejde med at hjælpe mennesker, der er hjemløse, ensomme, psykisk sårbare, fattige, misbrugere og deres pårørende.

Danskerne er miljøbevidste
Der er penge at spare, når man handler genbrug. Men for mange er det også en bæredygtig livsstil.
”Der er en tydelig tendens i samfundet om, at det er miljøbevidst at handle genbrug, og det kan vi mærke i vores mere end 50 butikker, der er fordelt rundt i Danmark,” siger Anders Christensen, der er chef for Blå Kors Genbrug.
”Der er flere faktorer, der spiller ind og får det hele til at gå op i en højere enhed, og det er utroligt glædeligt, at det lykkedes. For det har skabt et vigtigt overskud, der gør en forskel for de mennesker, vi møder i Blå Kors,” fortsætter han.

Dedikerede frivillige giver donationer nyt liv
”Motoren bag det hele er vores gode frivillige. De har bare leveret varen og driftet butikkerne så flot. De har formået at holde butikkerne spændende for kunderne med gode varer på hylderne på trods af den store efterspørgsel,” lyder det fra Anders Christensen.
Men der var ingen varer for de frivillige at sætte på hylderne, hvis det ikke var for danskernes donationer.

”Danskerne er virkelig gode til at donere deres ting. Også her spiller miljøbevidstheden ind, for i stedet for at smide velfungerende ting og tøj ud oplever vi en stor vilje til at donere, så andre kan gå glæde af det,” siger Anders Christensen, som tilføjer, at det bliver endnu nemmere for danskerne at donere deres tøj i 2024, hvor Blå Kors Genbrug løbende vil udvide antallet af tøjcontainere rundt om i landet.
Der er knap 2.300 frivillige i kædens genbrugsbutikker og webshop, som hver dag sørger for med god plads i butikkerne og farvekoordineret tøj og varer, at danskernes mange donationer kommer ud i nye hjem og skaber glæde.
Butikker i Syd- og Sønderjylland: Vejle, Billund, Kolding x 2, Varde, Esbjerg, Ribe, Padborg, Haderslev, Aabenraa, Nr. Nebel

Det køber de i andre landsdele:
• Midtjylland: Her oplever vi det største salg af jule- og påskepynt.
• Nordjylland: Her er det særligt værktøj, maskiner og elektronik, der bliver solgt.
• Fyn: Det er den landsdel, der bestiller mindst udbringning. De henter selv på trailer.
• Sjælland: Det er landsdelen, hvor der bliver solgt allerflest pelsjakker.
• Storkøbenhavn: Her er bøger og musik et stort hit. Det er desuden den landsdel, der køber mindst til haven.