Restauranter i Varde inviterer folkeskoleelever i køkkenet

Folkeskoleelever i Varde Kommune skifter klasselokalet ud med det pulserende restaurantliv for en dag. I august måned slår Rybners Restaurant & Kokkeskole dørene op for et nyt ”Cook Off”-forløb i samarbejde med ProVarde, Nordsee Holidays og lokale restauratører.

Hvad laver en tjener? Hvilken rolle spiller årstiderne i en koks valg af ingredienser? Hvad betyder hygiejnen for en restaurant?

Tolv 6.klasser fra Varde Kommune får i august måned et unikt indblik i, hvordan det er at arbejde i restaurationsbranchen. I samarbejde med Rybners Restaurant & Kokkeskole i Esbjerg har Nordsee Holidays, Erhvervsplaymakeren Varde og lokale restauratører i Varde og omegn udviklet et undervisningsforløb, der skal give unge et større kendskab til restaurationsbranchen.

– Vi ønsker at give folkeskoleelever i Varde Kommune kendskab til uddannelse inden for kokke- og tjenerfaget ved at give dem en praktisk og engagerende introduktion til restaurationsbranchen i en tidlig alder. Vi håber, det vil være med til at skabe grobund for fremtidig arbejdskraft til virksomheder i kommunen, udtaler Malene Ladefoged, erhvervsplaymaker i Varde kommune.

Forløbet er kommet i stand takket være et overskud fra Nordsee Holidays’ årlige kokketræf. Nordsee Holidays er en paraplyorganisation for lokale feriehusudlejningsbureauer i Jylland, der i Varde Kommune tæller Feriekompagniet i Blåvand, Die Hyggelige Dänen i Vejers og Axelgaard.org i Henne. De deltagende kokke fra kokketræffet ønsker at anvende overskuddet på aktiviteter, der kan vække interesse for restaurationsbranchen hos unge i Varde Kommune.

– Vi mangler kvalificeret arbejdskraft til kommunens hoteller og restauranter, og vi ser en nedgang i ansøgere til gastronom- og tjeneruddannelserne. Der er derfor brug for rekrutteringsindsatser, der kan give folkeskoleelever større kendskab til restaurationsbranchen, udtaler Finn Christensen, direktør i Feriekompagniet samt i Nordsee Holidays.

Undervisningsforløbet er opbygget i tre trin, hvor folkeskoleeleverne starter med at arbejde på opgaver i klassen. Herefter besøger de Rybners Restaurant & Kokkeskole for en dag. Her skal eleverne tilberede og servere mad for hinanden. Efter besøget arbejder eleverne videre med en refleksionsopgave, hvor de deltager i en konkurrence om en frokost for klassen på restaurant Hr. Skov i Blåvand.

Projektet strækker sig over tre år.

Kort om Cook Off-forløbet for folkeskoleklasser i Varde Kommune:

  • Cook Off-forløbet er initieret af Nordsee Holidays, Erhvervsplaymakeren Varde samt lokale restauratører i Varde og omegn (bl.a. Restaurant Gro – Arnbjerg Pavillonen med restauratør Casper Rosendahl i spidsen).
  • 12 klasser deltager (fra uge 34 og 12 dage frem)
  • Projektet kører 3 år
  • Vinder af konkurrence får et frokostbesøg på Hr Skov i Blåvand for hele klassen.

Casper Rosendahl – Arnbjerg Pavillonen