SIKKERHEDSVURDERING AF VARDE KOMMUNE´S ENERGIENGAGEMENTER NU

Læserbrev fra Peter Nielsen Østparken 107, Oksbøl og Poul Burgaard Bjerget 10, Varde (Varde Sydvest Venstre)

Er kompetencerne og ansvarligheden til stede, når den grønne omstilling rulles ud? I Varde Kommune har vi historisk givet garantier til de lokale varmeværker. Størrelsen af disse garantier er steget eksplosivt. I øjeblikket er Varde Kommunes samlede garantier til forsyningsvirksomheder på 1.298,4 mill, hvor af DIN Forsyning Varme alene pr. 23. maj 2024 har garantier på 768,12 mill.

Vi understøtter lokaludvikling, men beløbene er så voldsomme at det vil påvirke kommunens serviceniveau betragtelig, hvis bare et projekt falder og selskabet bag må rekonstrueres – eksempelvis som Hirtshals Fjernvarme.

På kommende økonomiudvalgsmøde skal vi behandle endnu en ansøgning på DinForsynings kæmpe fjernvarmeprojekt på en garanti på 309 mill, hvoraf Varde`s andel udgør 120,51 mill i denne omgang. Projektet var før den seneste ansøgning, på 1.790 millioner, og  nu runder de 2 milliarder og næsten en fordobling af oprindelige budget.

I Varde Kommune har både Helle Energi og Oksbøl Varmeværk projekter med garantier på + 500 millioner.

Vi har stor tiltro til lokale engagerede borgere. Men er kompetencerne til stede, når professionelle aktører som Din Forsyning Varme kan fejle så voldsom? Har vi som menige byrådsmedlemmer kompetencerne til at vurdere det? Næppe – derfor skal der findes en hel anden dialogform, så vi passer bedre på de kæmpestore garantier og borgernes penge NU. Vi er stærk kritisk for flere garantier, før der er lavet en tilsynsmodel på garanti modtagers samlede engagementet. Tilsynsmodellen foreslår vi finansieret af den løbende garantiprovision, som vi opkræver for garantien.