Skybrudssæsonen er i gang: Hvordan undgår du skader?

Sommermånederne er højsæson for store regnskyl, der oversvømmer mere end blot det gode humør. Her giver GF Forsikring gode skybrudsråd til de sydvestjyske husejere, så både de og deres huse kommer tørskoede gennem den danske sommer.

Skybrud og voldsomme regnskyl er velkendte vejrfænomener i den danske sommer. (Foto: Stock, GF Forsikring)
Selvom sydvestjyderne nok helst så, at sommeren bestod af lutter solskinsdage og ikke en eneste dråbe regn, så er juni, juli og august faktisk sæson for store regnskyl af den værste slags. Derfor er det nok de færreste sydvestjyder, der har prøvet at tilbringe en hel sommer i Danmark uden at opleve det voldsomme vejrfænomen.

Og som husejer har man faktisk selv et ansvar for at forebygge skybrudsskader. I hvert fald, hvis man gerne vil have hjælp af sit forsikringsselskab til at dække de skader, som voldsomme mængder regn kan gøre på hjemmet. Men hvad er det egentlig, man skal gøre? Og hvor starter man lige? Det giver GF Forsikring, der blandt andet har kontor i Esbjerg, dig svaret på her.

Brug sommerdagene på at tjekke huset igennem
1. Hvis man gerne vil forebygge skybrudsskader, skal man sørge for, at regnvandet kan blive ledt væk. Derfor bør du bruge en af de flotte sommerdage på at rense tagrender, afløbsriste og nedløbsrør, så der er fri passage for vandet.

2. Og når du nu er i gang med det praktiske udendørsarbejde, kan det også være en god idé at tjekke og rense sandfanget i nedløbsbrønden, hvis du har sådan én.

3. Hvis du tidligere har haft problemer med skybrudsskader, skal der måske større midler i brug. Overvej fx at omlægge fliserne rundtom huset, at lægge dræn om kælderen eller at installere et højvandslukke.

Gør klar til et ordentligt skyl
4. Når der er varslet skybrud i det område, hvor du bor, er det vigtigt, at du lukker alle døre og vinduer. Hvis du har udluftningskanaler i kælderen eller krybekælderen kan de også dækkes til med krydsfinerplader.

5. Hvis du har en kælder, bør du fjerne de ting, der ligger på gulvet og på lave hylder, og tage dine mest skattede ejendele med ovenpå, hvor de er i sikkerhed for eventuelle oversvømmelser.

6. Hvis der er et sted omkring dit hus, der er særligt udsat for vandmasserne, er det en god idé at lave en mur af sandsække, der kan holde vandet ude. I de fleste kommuner kan du gratis hente sandsække i nærheden af dit hjem, når der er fare for oversvømmelser.

Begræns skaderne efter skybrud
7. Hvis de store vandmasser er trængt ind i dit hus, er det vigtigt at handle hurtigt ved at flytte de ting, der står i vand. Sørg først og fremmest for at sikre det, som ikke kan erstattes, fx fotos, vigtige papirer og ting med affektionsværdi. Husk at beskytte dig selv mod bakterierne i spildevandet fra kloakken ved at bruge gummistøvler eller waders og gummihandsker.

8. Dernæst skal du sørge for at få vandet væk med hjælp fra fx en vandstøvsuger eller en dykpumpe. Når vandet er væk, sætter du en udtørring i gang ved at lave grundigt gennemtræk og eventuelt ved at sætte en affugter op. Hvis du ikke har mulighed for at klare det selv, kan du også ringe til dit forsikringsselskab, som kan sende bud efter et skadeservicefirma.

9. Sidst, men ikke mindst skal du kontakte dit forsikringsselskab, som typisk sender en taksator ud for at se på skaderne. Det er en god idé at tage billeder af skaderne undervejs og gemme kvitteringerne på de udgifter, du har i forbindelse med at begrænse skaden. Vær også opmærksom på, at en husforsikring som regel kun dækker skybrudsskader og ikke skader som følge af kraftig regn. Hos flere forsikringsselskaber – deriblandt GF Forsikring – kan man dog tilkøbe en ekstra dækning, der også gælder ved almindeligt og kraftigt regnvejr.

***

Faktaboks: Info om skybrud

Et skybrud er en nedbørintensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter eller derunder
I gennemsnittet er der 22 dage om året med skybrud i Danmark
Der er flest skybrud i august, men både juni og juli er også risikomåneder
Man forventer, at klimaforandringerne kommer til at skabe flere skybrud
Kilde: DMI

 

/GF Forsikring – pressemeddelelse