Tanker fra en kommunaldirektør…

Det er godt og vel 2 år siden, Mogens Pedersen satte sig i direktørstolen på Varde Kommune, og dermed blev direktør for mere end 3300 ansatte.

Mogens, der oprindelig stammer fra Ølgod, er i dag bosat i Ringkøbing, hvor han også har haft job, indtil jobopslaget ved Varde Kommune lokkede den tidligere direktør ved Ringkøbing-Skjern Kommune til Varde. Her havde han blandt andet ansvaret for det tekniske område, kultur- og fritidsområdet samt borgerservice og digitalisering.

Der hersker en helt naturlig ro omkring Mogens, som vi sidder der i et af de fine mødelokaler på Rådhuset. Vi har sat kommunaldirektøren i stævne til en snak om tiden der er gået – og tanker omkring tiden der kommer.

– Jeg var bestemt glad for mit tidligere job, så det var ikke uden overvejelser, at jeg søgte mit nuværende, men jeg har ikke fortrudt mit valg, lægger kommunaldirektøren ud.

Han erkender, at hans største udfordring har været at ”blive kendt”.

– Det ligger mig meget på sinde at få hilst på folk – det være sig såvel de ansatte ved kommunen, som politikerne – men bestemt også ”folk i gaden”. Jeg bliver glad, når nogen kommer hen og trykker mig i hånden og fortæller om det, der ligger dem på sinde. Jeg har heldigvis haft rigtig mange gode oplevelser, blandt andet i forbindelse med Varde Kommunes Åbent Hus arrangementer, og ligeledes ved de mange virksomhedsbesøg, jeg har været på det forgange år. Jeg vil altid gerne tage en kaffesnak om løst og fast, smiler Mogens, mens han apropos skænker en kop kaffe.

Fællesskab skaber udvikling

Mogens Pedersen vægter også den gode stemning internt, ud fra den tese, at skaber man nærvær, giver det uvilkårligt ”bred værdi”. Det kan være noget så jordnært som at give fredags-is til alle ansatte på Rådhuset.

– Jeg tror på, at nærvær og fællesskabsfølelse skaber udvikling – ganske som man ser det især i de mindre bysamfund. Her findes rigtig mange eksempler på, at borgerne står sammen og gør en forskel omkring eksempelvis en event, og det smitter af på hele kommunen. Tag Fødevarefestivalen i Filsø – det er da et pragteksempel på en begivenhed, der når alle borgerne og på en måde er med til at støtte op om det lokale sammenhold…

I det hele taget er Mogens imponeret over det sammenhold, der gør sig gældende her i Varde Kommune. Det fremmøde og den opbakning, man oplever ved de enkelte arrangementer. Og her nævner han også Sankt Hans i Årre:

– Jeg var blevet inviteret til at holde Midsommertale i Årre, og jeg må tilstå, jeg blev ganske forbløffet over de mange fremmødte – den interesse, der var for at deltage – og ikke mindst for at være sammen.

 

Dronningen på besøg

Snakken falder på milepæle, – de begivenheder, der har gjort indtryk, siden Mogens satte sig på sit kontor på Bytoften. Og svaret falder prompte: Dronningebesøget – det var stort!

Man kan altid diskutere økonomi, om man har brugt for meget eller for lidt – men jeg vil hellere fremhæve det helt store billede, siger Mogens og forklarer:

Jeg tænker, at vi havde en folkefest. Igen – besøget af vores Dronning skabte uvilkårligt fællesskab – vi fik tingene til at ske sammen. Det var fantastisk at opleve den opbakning, der var blandt borgerne. Alle de fremmødte, der stod med flag på ruten, hvor kareten kørte. Det var en rigtig god oplevelse!

VIINATUREN

Varde Kommunes fælles vision, Vi i Naturen, indrammer fortællingen om det gode liv i vores naturskønne omgivelser. Visionen og de levende fortællinger om naturen skal tegne billedet af et område, der er godt og trygt at bo i, så vi også i fremtiden er mange, der vælger at leve her. 

Det er det brand – den vision, Varde Kommune har arbejdet med de seneste to år, og som var noget af det første, Mogens blev involveret i, da han tiltrådte stillingen tilbage i juni 2014.

– Det er en meget spændende vision. Det er jo en vision, der uvilkårligt inddrager borgerne – ikke mindst på en aktiv måde. Vi har jo en natur her i det vestjyske, det er ok at prale lidt af, siger Mogens med et smil.

Nu og her

For nylig blev der taget hul på en ny debat – med fokus på Varde Kommunes værdigrundlag.

– Det er vigtige overvejelser – hvordan Varde Kommunes image fremstår – både internt fra medarbejder til medarbejder, men også fra medarbejder til borger. Med andre ord, så ønsker vi at skabe en forståelse af kommunens arbejde, skabe et imødekommende syn uanset om vi taler ansatte ved skolerne, plejehjemmene Rådhuset osv., forklarer Mogens.

Han ser i den grad også frem til åbningen af Tirpitz Museet. I det smukke klitlandskab syd for Blåvand er en ny attraktion under etablering, tegnet af Bjarke Ingels Group. Tirpitz Museet vil indeholde lærerige oplevelser og arkitektur i verdensklasse. Og det nye museum vil rumme en række vidt forskellige oplevelser.

– Tirpitz er lykkedes, fordi så mange aktører spillede så godt sammen – igen – det er fællesskabet, der løfter og giver mening…

Varde vs. Esbjerg

Varde har et stærkt samarbejde med Esbjerg og Tønder med hensyn til såvel som erhverv som turisme. Og det er et samarbejde, Mogens Pedersen sætter pris på.

– Varde er en stærk by, men det er også en forstadsby. Hvordan vi end vender og drejer tingene, så er Varde dybt afhængig af, hvordan det går i Esbjerg – vi skal hele tiden have et øje på Esbjerg, og når det er sagt, så er det usandsynlig vigtigt, at Varde gør sig umage, siger Mogens og forklarer:

– Vi skal være den lækre forstad, den smukke by, som folk har lyst til at besøge eller flytte til. På den måde får vi det maksimale ud af at ligge så tæt op af en af Danmarks største byer. For at sige det helt banalt, så ved jeg fra min tid i Ringkøbing/Skjern, at her ville man give en halv arm, for at få den beliggenhed, Varde har, siger Mogens med et smil.

(Artiklen fortsætter under foto)

mp2

Ind i kampen, kvinder

Forude venter kommunalvalg, og i den forbindelse fremhæver Mogens det gode samarbejde, der gør sig gældende.

– Vi har her i kommunen en rigtig god og sund politisk kultur; vel kan man opleve uenigheder, men der er altid en god tone, ja, der er er faktisk særpræget lidt af det modsatte, lyder det reflekterende fra Mogens, der benytter lejligheden til en opfordring: Det ville være rigtig fint med flere kvinder til at stille op ved byrådsvalget. Og ligeledes også gerne flere unge mennesker.

– Jeg savner hånden på hjertet lidt et byråd, der er mere afspejlet af befolkningen, så unge og kvinder – kom gerne ind i kampen.

Faldende børnetal

En anden bøn, der måske er en anelse særpræget – og så alligevel ikke. Mogens Pedersen vil gerne have flere børn i kommunen. Så lad dette hermed ligeledes være en opfordring…

– Det skal ingen hemmelighed være, at børnetallet i kommunen er faldet markant. Og det giver jo uvilkårligt en udfordring – også i den mere kedelige kategori i forhold til fremtidens antal skoler, børnehaver osv. Jeg kan kun håbe, at tallet vender, men hvem ved, om de mange unge, der er rejst ud for at læse, – om de vender tilbage til gode trygge Varde for at stifte familie?

Han kigger diskret på uret. Og siger med et smil, at kalenderen som altid er fyldt godt ud – ikke to dage er ens. En kommunaldirektørs omstillingsevne må være ganske unik.

– Det siger sig selv, at jeg deltager i utrolig megen mødevirksomhed. Men jeg glæder mig hver eneste dag – til at møde på arbejde og være med til at præge hele organisationen – til at møde nye mennesker – og jeg er altid – til enhver tid – åben overfor en snak om, hvordan vi fortsat kan udvikle Varde Kommune…