En solbeskinnet formiddag cykler tre kvinder i den gule trøje ind på Varde Torv.
Der er tale om 44-årige Rikke Toft Mikkelsen fra Alslev, 49-årige Jane Mølgaard Christensen fra Sdr. Omme og 48-årige Pernille Schmidt fra Henne Strand.
– Ja, jeg bliver faktisk 50 om 14 dage, fortæller Jane, som havde håbet på endnu en tur til Paris i år.
Grunden til at de tre piger er kommet på Varde Torv, er at de mangler flere piger på Team Rynkebys hold. I øjeblikket er der 49 på holdet, hvoraf hovedvægten er mænd.
Næste år er der 20-års jubilæum og turen udformer sig således, at de rammer Paris dagen før Tour de France.
– Min mand var med sidste år og da vi har en datter, der er lungesyg, vil jeg også gerne være med til at støtte den gode sag, fortæller Rikke, som aldrig før sådan rigtigt havde cyklet. Faktisk ej heller dyrket sport.
– Så jeg startede lige så stille op, og havde en mountainbike, som ikke blev brugt. Derefter købte jeg en racer. Det var meget stille og roligt til at starte med, fortæller hun.
– Når jeg cykler, så cykler jeg selv mellem 30 og 60 km. Det kan være ture til Hjerting eller Henne.
– Når man cykler i grupper, kan man godt cykle 100 km. Det hjælper på motivationen, når man er flere.
Allerede tidligt havde de på fornemmelsen, at årets tur blev aflyst. Derfor har rytterne trænet i mindre hold for at holde formen ved lige.
– På grund af corona måtte vi træne sammen to og to. Og max tre sammen. På et tidspunkt blev vi dog delt i hold på 10 og 10.
– I år skulle have været femte tur for mig, fortæller Jane.
Hendes mand har deltaget fire gange. Så hun er rutineret.
– Min svigersøn har været med en gang og min datter er på serviceholdet. Der har min søn også været, så der er tale om et familieforetagende, fortæller Jane, som cyklede lidt mountainbike i Sdr. Omme, inden hun startede ved Team Rynkeby.
– Men der er stor forskel på, om man cykler på mountainbike eller på en racer. Nemlig vægten, tilføjer Jane, som sammen med sin mand cykler mod bakkerne ved Vejle.
– Men vi kommer tit ned og cykler med de andre.
Alle kan være med
Team Rynkeby er et stort fællesskab. Man ser op til de ”gamle rynker”. De gamle skal trække de nye med op.
– Selv startede jeg helt grøn. Jeg var spændt på, om jeg kunne følge med. Jeg er ikke en, der siger, når jeg synes, det bliver for hårdt. Derfor er det rart, at ”de gamle rynker” kan se, når det bliver for hårdt, og hjælper med at tempoet kommer ned, fortæller Pernille.
– Man skal ikke være bange for at sige, at det går for stærkt, og at man ikke kan følge med. Vi kører nemlig efter mottoet ”alle ud – alle hjem”.
Som ny kører, får man tildelt en mentor, som man kan ringe til, hvis der er noget. Her er der altid tale om en “gammel” rytter.
Derfor er Jane mentor for Rikke, og hun hjælper hende mentalt og via cykelture.
Ansøgningsfrist
Ansøgningsfristen for at melde sig til næste års tur er den 23. august.
Grunden til den tidlige frist er, at der skal bestilles cykler og tøj, og så skal der også være god tid til at komme i form.
– Holdet udvælges i starten af september, og så starter træningen. Det er et styreråd med fire ryttere, der udvælger holdet, fortæller Pernille.
Hvis du påtænker at melde dig til, er der dog nogle krav, du skal opfylde:
– Du skal have motivationen for at cykle langt, du skal kunne li’ at cykle, du skal have opbakning fra baglandet og så tager det meget af ens tid – specielt fra marts af, fortæller Rikke.
– Der træner vi nemlig to gange i ugen og i maj måned er der en 100 kilometer test.
– Men tanken om at man hjælper til et godt formål, hjælper på motivationen.
– Derudover får man mange gode venner. Man skal også huske at tage de positive tanker med, og tænke at det her vil jeg bare mega gerne. Der bliver taget højde for, hvis der er nogen, der aldrig har prøvet at køre på en racer før, tilføjer Pernille.
Selve turen
Man skal ikke være nervøs for, om man kan cykle til Paris.
– Kommer man til alle træninger, så kan man også cykle til Paris.
– Selve turen varer otte dage. Man kører mellem 140 og 220 kilometer pr. dag. Første dag er 220 kilometer. Det plejer i øvrigt at være en ret hurtig dag. Ja faktisk plejer vi at ha’ medvind, griner Jane.
Under turen er der booket hoteller til overnatningerne. Fine hoteller. Der plejer man at være ved 18-19 tiden. Derefter er der “bagsmæk”, hvor man får en peptalk, en øl, og lidt gymnastik og udstræk. Derefter står den på et bad, tøjvask og aftensmad. Aftenen slutter for de flestes vedkommende med en øl inden sengetid.
Under turen er der et servicehold, der bakker rytterne op på absolut højeste niveau. Alt hvad hjertet kan begære, er med på turen. Derudover er der en læge og en fysioterapeut med.
Der holdes pause efter de første 50 kilometer. Efter 50-60 km er der middagspause. Hvis det er en lang dag, så tages der en eftermiddagspause. Hvis det derimod er en kort dag, så springes eftermiddagspausen over. Hver gang der er kørt 25 kilometer, holdes der tissepause.
Sidste etape
Sidste etape køres langs floden og man kommer ind holdvis. Derefter mødes man med de andre danske hold. Serviceholdene står klar med kransekage, champagne og chokolade, mens familierne står klar til at tage imod.
– Det er en kæmpe oplevelse, og er noget man kan glæde sig til at opleve. Om aftenen er der så fest.
– De fleste er med ude at spise sammen med holdet, men nogle tager hjem om aftenen eller tidlig morgen, fordi de skal hjem næste dag. Hjemturen skal man nemlig selv sørge for, fortæller Jane.
Ansøgning
Aldersgrænsen er 18 år og prisen for at deltage er 19.000 kroner pr. person. Med i det beløb er cykel, cykeltøj og hotelpakke på turen. Du kan dog vælge at købe en brugt cykel af en tidligere deltager. Så er prisen en anden. Men det er vigtigt at tænke på turen som en aktiv ferie.
Året efter skal du kun betale omkring 8.000 kr., da du ikke skal ha’ en ny cykel.
Ansøg om deltagelse her: https://team-rynkeby.dk/team-rynkeby/ansoeg-om-deltagelse.aspx