Verden ligger igen åben for vores fødder, og rejselysten blandt danskerne er stor. Men med rejser rundt omkring i verden opstår også risikoen for at tage blinde passagerer med sig hjem i kufferten. Væggelus er en ubuden gæst, og bor du i lejebolig, kan det tilmed blive en dyr affære.
De er svære at få øje på, og du mærker dem først, når det er for sent. Derfor er det vigtigt at have styr på, hvordan man undgår at få væggelusen med sig hjem i bagagen. Men lige så vigtigt er det at vide, hvad man skal gøre, hvis de alligevel slipper ind i hjemmet.
Her lyder rådet fra EjendomDanmark, erhvervsorganisation for ejere og administratorer, at lejer straks informerer udlejer eller administrator om de ubudne gæster, så der kan komme en skadedyrsbekæmper på besøg. Det kan nemlig få sat en stopper for spredningen af væggelusene i lejemålet og til naboerne – og så kan det mindske risikoen for de økonomiske konsekvenser, der er forbundet med et evt. erstatningskrav.
”Lejer har oplysningspligt over for sin udlejer, for det er jo kun lejeren, der til daglig har adgang til lejemålet, og som har mulighed for at opdage problemer med skadedyr. Derfor risikerer lejeren også at blive gjort erstatningsansvarlig for udgifterne til bekæmpelsen, hvis udlejer ikke får besked”, siger Thit Topsøe-Jensen, juridisk chefkonsulent i EjendomDanmark.
Etageejendomme hårdest ramt
Spredningen kan særligt ske i store etagebygninger med mange lejligheder. Ligesom problemet er stort i de mest tætbefolkede områder. Det vigtigste middel mod væggelus, er at minimere risikoen for, at de kommer med hjem.
På ferien gælder det om at holde kufferterne adskilt fra sengemiljøet på hotelværelset. Når ferien er slut vaskes alt tøjet ved så høj temperatur som muligt eller fryses ned i 2-3 dage.
Risiko for genbesøg
Er væggelusen først kravlet hen over dørtærsklen, kan det være svært at komme den til livs, og bekæmpelsen kan i nogle tilfælde vare over 3-12 måneder. Selvom væggelusene umiddelbart efter bekæmpelsen ser ud til at være forsvundet, vil der altid være en risiko for, at der dukker nogle op på et senere tidspunkt. En væggelus kan skjule sig i halve og hele år. Det gør det næsten umuligt at få bugt med dem uden professionel hjælp.
”Det er en langvarig og omstændig proces, hvis de først er kommet ind. Så forebyggelse er den allerbedste vej at gå,” siger Thit Topsøe-Jensen.
Det skal du være opmærksom på
Sorte aftegninger under sengen og i madrassens sammenføjninger
Bliver du bidt om natten i din seng, er det typisk væggelus, der er årsagen
Væggelus bider på ben, arme, hals og de steder, der ligger uden for dynen
De bider oftest sidst på natten, når søvnen er dybest