Varde får flot placering i stor DI-måling af erhvervsvenlighed

Varde Kommune opnår en flot 6. plads i DI’s årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Sidste år blev det til en 7. plads, så Varde går altså en plads frem og fastholder sin placering i Top 10 over landets mest erhvervsvenlige kommuner.

– Rigtig flot arbejde af Varde Kommune at fastholde sin placering i Top 10 for fjerde år i træk. Der er hård konkurrence blandt kommunerne for at fremstå som erhvervsvenlige. Det er jo med til at tiltrække og fastholde virksomheder og arbejdspladser. Virksomhederne i Varde kan tydeligt mærke, at det er en kommune, som virkelig vil erhvervslivet. Derfor får Varde Kommune den flotte placering, siger formand for DI Sydvestjylland Jesper Toft Mathiasen, koncernchef i Claus Sørensen Gruppen.
I DI’s undersøgelse bliver kommunerne målt på en række forskellige kategorier.

Varde Kommune klarer sig godt i flere af disse kategorier. De lokale virksomheder placerer kommunen som den 5. bedste i landet til at tiltrække og sikre arbejdskraft. Også samarbejdet med det lokale jobcenter får en fin placering som nr. 13.
– I en tid hvor mange virksomheder – også her i Sydvestjylland – mangler kvalificeret arbejdskraft, så er det godt at se, at samarbejdet mellem virksomhederne og kommunen, i forhold til arbejdskraft, fungerer godt.- Men desværre er der ikke roser hele vejen rundt. Varde Kommune har gennem de senere år været rigtig gode til at formidle samarbejdet mellem folkeskoler og virksomheder. Bl.a. igennem erhvervspraktik. Det er et utroligt vigtigt område, som erhvervslivet sætter stor pris på. Vi kan dog i undersøgelsen se, at andelen af unge i Varde Kommune, der tager en erhvervsuddannelse, er faldende. Det er bekymrende, da vi virkelig har brug for unge dygtige faglærte, siger Jesper Toft Mathiasen.

I kategorien Uddannelse falder Varde Kommune fra en flot 2. plads i 2022 til en plads som nr. 32 i 2023. Det skyldes bl.a., at andelen af elever, der søger ind på en erhvervsuddannelse efter 9. og 10. klasse, er faldet fra ca. 30 procent til ca. 23 procent.

Til gengæld er der fremgang i virksomhedernes tilfredshed med kommunens sagsbehandling. Det gælder både i forhold til sagsbehandlingstider for byggesager, sagsbehandling af virksomhedernes miljøforhold, og sagsbehandlingen af sygedagpengesager.
Virksomhederne i Varde Kommune placerer kommunen bedst, når det gælder sagsbehandling af sygedagpengesager. Her går Varde frem fra nr. 10 til nr. 7.
Sagsbehandlingen af byggesager går frem fra nr. 47 til nr. 34. I forhold til sagsbehandling af miljøsager går kommunen frem fra nr. 24 til nr. 11 blandt alle landets kommuner.
– En hurtig og effektiv kommunal sagsbehandling er virkelig vigtigt for virksomhederne. Derfor er det godt at se, at det går den rigtige vej med sagsbehandlingen i Varde Kommune, siger Jesper Toft Mathiasen.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2023

• DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2023, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 14. år i træk DI foretager en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.

• 7.950 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.

• Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.

• Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.

• 92 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De seks mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø, Dragør og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

For yderligere information kontakt chefkonsulent i DI, Morten Karlsbjerg, tlf. 2917 9440 eller presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912