Vestjyske plejecentre har succes med at nedbringe madspild

En målrettet indsats har reduceret madspildet på Varde Kommunes plejecentre med 7.061 kilo mad og 5.903 liter drikkevarer.

Allerede inden starten på indsatsen lå madspildet på moderat niveau, men der har stadig været potentiale for forbedring, hvor simple justeringer i dagligdagen har opnået gode resultater.

MADSPILD
Når der bliver serveret mad og drikkevarer for de ældre på Varde Kommunes plejecentre, så er der taget højde for mere end smag og ernæring.
Madspild er nu også blevet en faktor. Det sker gennem en række simple råd, som personalet på plejecentrene følger, når de bestiller og serverer maden.
De råd har reduceret madspildet til, hvad der svarer til 5.903 liter drikkevarer og 7.061 kilo mad om året.
Det flotte resultat gavner ikke kun miljø og klima. For når udgifter til madspild reduceres, kan de sparede ressourcer komme beboerne til gode.

Sådan har de gjort
Helt konkret er reduceringen af madspild sket gennem en række simple, praktiske råd til personalet – blandt andet:
• Bestilling af mad i delelementer fremfor hele retter.
• Tilpasning af mængden til det faktiske fremmøde.
• Fravalg af store serveringsfade da mad, der har været på bordet, ikke kan gemmes.
Når rutinen først er på plads, kræver det kun minimal tid at undersøge og mindske madspild. Derfor er planen at gentage målingerne med jævne mellemrum for at fastholde og udbygge de gode resultater.

Fakta
• I uge 20 og uge 40 har plejecentrene målt madspildet.
• I begge uger indsamlede personalet data over fire hverdage i følgende kategorier:
o Drikkevarespild: Saft, kaffe og mælk fra glas, kander og kartoner.
o Tallerkenspild: Rester fra borgernes tallerkener.
o Måltidsspild: Mad fra serveringsfade, skåle og bakker, der ikke blev spist.
• Sådan er reduktionen i madspildet fordelt:
o Drikkevarespild er reduceret med 40 procent, fra 101 gram til 61 gram pr. borger pr. dag.
o Tallerkenspild er reduceret med 20 procent, fra 67 gram til 54 gram pr. borger pr. dag.
o Måltidsspild er reduceret med 29 procent, fra 120 gram til 85 gram pr. borger pr. dag.

Citat
Lone Boysen, ældrechef i Varde Kommune:
”Vi har et fælles ansvar for at bruge vores ressourcer, så de kommer borgerne mest muligt til gode. Jeg er stolt over at se, hvordan vores medarbejdere har taget opgaven med at nedbringe madspild til sig og løst den med så gode resultater. Nu har vi sat fokus på emnet, og jeg tror på, at det kan være startskuddet til endnu bedre resultater i fremtiden.”