Baronessen fra Arnbjergscenen tager publikum med storm!

Omtale: “Baronessen fra benzintanken” – 7-kantens Sommerspil

“Baronessen fra benzintanken” er en dansk klassiker fra 1960, der har vundet hjerterne hos mange generationer. I år forvandler 7-kanten den elskede fortælling til live som en musical, og det er intet mindre end en spektakulær oplevelse. Inden for ganske få minutter var publikum inviteret indenfor i en verden af autentisk 50’er-magi, fra dengang – før verden gik af lave. Men vi var nu også blevet “teaset” godt på vej ind til vores siddepladser af de yndigste små “damer”, der i smukke kjoler og 50’er frisurer bød os velkommen…

Det var tilnærmelsesvis perfekt vejr til at sætte sig tilrette på bænken i Arnbjergparken. Men skidt med vejret – havde det regnet, var mine tanker om stykket såmænd blevet de samme.

Jeg har set filmen. For så mange år siden, at jeg kun erindrede små brudstykker og faktisk ikke huskede, hvorledes den endte. Men det fandt jeg så ud af i aftes. Og jeg tør godt afsløre, at det hele ender ganske lykkeligt.

Om…
I stykket følger vi Anne Tofte – spillet fuldstændig fantastisk charmerende af Johanne Andersen Rye, som kaster sig ud i en række komiske og hjertevarme situationer. Da enkebaronesse Alvilda von Rosenstens (Vibeke Hornbak) eneste søn, Jørgen, dør barnløs, er godset på vej til ærkerivalerne Clarissa (Vivi Bendix Poulsen) og Henning Rabenfeldt (Jesper Bendix  Poulsen). Men landsretssagfører Berg (Søren Kragh Karlson) finder et brev, der afslører, at Jørgen har en datter, Anne, født uden for ægteskab.

Anne bor hos sin morbror Lars Tofte (Neklas Klausen) og hans kompagnon Hans Høj (Jonas Flindt-Christensen) på en benzinstation. Baronessen opsøger Anne og inviterer hende til godset, hvor hun afslører Annes sande arv.

På slottet skaber Annes tilstedeværelse uro, især hos Clarissa, der ikke tror på hendes retmæssige arv. Clarissa stjæler og brænder beviset på Annes herkomst. Spøgelset Henriette von Rosensten (Mette Hebsgaard) hjælper dog Anne og Hans med at finde hendes dåbsattest, hvilket bekræfter Annes ret til godset.

Henning frier til Anne, men hun afviser ham ved alteret, da hun indser sin kærlighed til Hans. Anne vender tilbage til benzinstationen for at være sammen med ham, hun virkelig elsker.

Alle skuespillerpræstationer fortjener et overflødighedshorn af roser. Fordi de hver især kort og godt er gevaldig skyld i, at man bliver inviteret helt op på scenen, og fornemmer både følelse og engagement. Jeg er dog nødt til at fremhæve blandt andre de to “benzinherrer”, Jonas Flindt-Christensen og Neklas Klausen, der IGEN i år når længere ud end bagerste række med deres humor, mimik, sang – ja hele pakken! De er simpelthen SÅ dygtige! Den stramme enkebaronesse spilles iskoldt flot og gennemført af Vibeke Hornbak, mens hushovmester Frederiksen er eminent i form af Ole F. Gudmundsen. Så kan man tale om eksemplarisk etikette anno 1950! Med ekstra megen humor lagt oveni. OG lad mig sige det kort og godt. Jeg er FAN af Den grå Dame i form af Mette Hebsgaard! Hun er det mest vidunderlige spøgelse, man endu har set gå igen på Arnbjergscenen! Køkkenpiger og personalet er så søde, og man kan næsten dufte kaffen, de serverer, helt op på tilskuerrækkerne.

Og så kostumerne! Fuldstændig autentisk – som en kombi af Morten Korch og Grease. Hvor gad man da godt lige slå sig løs i det klædeskab… Og det topper i den store spøgelsesscene – wauw, hvor ER det gennemført! Makeup og hår – lys i skørterne – det hele går op i en højere enhed og er en kæmpe prik over i’et hele vejen igennem.

Kulisserne! Der er egentlig bare det at sige: Tag ned og se det sommerspil. Jeg har set mange sceneopbygninger gennem årene, hvor jeg har været imponeret, men denne – det er et mesterværk, intet mindre! Publikum bliver straks transporteret til den idylliske danske daværende kultur  med den charmerende benzintank i centrum. Scenedesignerne har skabt et visuelt festfyrværkeri, der både er nostalgisk og forfriskende moderne. Hver eneste detalje er nøje gennemtænkt og bidrager til at gøre forestillingen levende og autentisk.

Inden turen gik til årets sommerspil spekulerede jeg lige et øjeblik på, om det her med om musikken kunne tage noget af toppen, fordi det jo umuligt kunne være sange man som sådan kendte. Ja, og det var sandt. Jeg kendte ingen af sangene – men det er kun et plus i hele sammenhængen. Smuk smuk musik, iørefaldende, tilpasset på en helt unik måde, som jeg jo ikke har forstand på, hvorledes foregår, men det virker! Musikken formår at forstærke de følelsesmæssige højdepunkter og de komiske øjeblikke, hvilket gør hele oplevelsen endnu mere underholdende.

En uforglemmelig oplevelse
7-kantens musicalopsætning af “Baronessen fra benzintanken” er en triumf, der på smukkeste vis hylder den originale film, samtidig med at den tilføjer nye dimensioner gennem musik, scenografi og fremragende skuespil. Det er en forestilling, der både rører og underholder, og som absolut er værd at opleve denne sommer.

Jeg har igennem årene set mange sommerspil i Arnbjergparken. Og jeg har tilgode at gå derfra i skuffet stemning. 7-kanten er formidable. Også denne gang! Og så er stykket i den grad for HELE familien!

Kæmpe tillykke med endnu en sommersucces!

– 5 stjerner – ud af 5 – ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Foto: 7-kanten