Bekæmpelse af ulighed i sundhed

Det er ikke alle, som har lige gode forudsætninger for at modtage den hjælpe fra Sundhedsvæsnet, de har behov for, og det skaber ulighed. Regions Syddanmarks ligestillingsudvalg vil med seks små videoer og en værktøjskasse inspirere personalet på regionens sygehuse til, hvordan de kan komme uligheden til livs.

Meget kan spænde ben

Sundhedsvæsnet er for alle, og alle borgere har i princippet lige adgang til sundhedsvæsnet, men i virkeligheden kan der opstå nogle benspænd. Patienter har nemlig forskellige baggrunde og forudsætninger for at bruge sundhedsvæsnet.

Statistikkerne viser tydeligt, at der er en ulighed. Danskere med en psykiatrisk lidelse dør i gennemsnit ca. 20 år før end resten af befolkningen, børnedødelighed er højere bland visse etniske grupper i Danmark end i resten af befolkningen, og mænd dør oftere af sygdomme, end kvinder gør (der dør 140 mænd af kræft, hver gang 100 kvinder dør af det samme).

Skilsmisse, ægtefællens sygdom eller stressede hverdage kan også være årsagen til, at patienten er ekstra sårbar, og som spænder ben for den optimale behandling. Regionen Syddanmarks ligestillingsudvalg derfor sat nye tiltag i gang for at komme uligheden til livs.

Udvalgsformand Pierre Topaz (S), siger:

– Vi skal blive ved med at have fokus på at bekæmpe uligheden i vores sundhedsvæsen. Det er ikke nogen nem opgave, og der er meget, der kan sætte en kæp i hjulet for, at patienterne får den sundhedsfaglige behandling, som de har behov for. Men i bund og grund handler det om, at personalet er opmærksomt på de enkelte patienters forudsætninger. Kun ved at se og behandle patienterne forskelligt, kan vi sikre dem et sundhedsvæsen, der behandler dem ens.

Opmærksomhed på uligheden

Tiltaget fra ligestillingsudvalget består i, at der sendes der sendes inspirationsmateriale og en værktøjskasse til alle regionens sygehusafdelinger og institutioner. Blandt andet består materialet af seks videoer, som giver et billede af, hvordan ulighed i sundhed kan opleves i hverdagen, og indeholder eksempler på, hvordan regionens medarbejdere allerede arbejder med at møde patienterne der, hvor de er. Værktøjskassen indeholder blandt andet spørgsmål og redskaber til refleksion, der kan bruges som udgangspunkt for personalets indsats.

– Ulighed kan have mange former, og nogle steder er vi rigtig gode til at have øje for uligheden og gøre noget ved den, mens vi andre steder kan blive endnu bedre. Det er vigtigt, at vi er særligt opmærksomme på de sårbare patienter, for i mange tilfælde kan blot en lille indsats have en stor effekt, siger Pierre Topaz.

Materialerne kommer ud på regionens sygehuse og institutioner i slutningen af september måned.

 

Af Sissi Andersen