Jonas giver følelserne frit spil

Jonas Flindt-Christensen, 28 år og oprindeligt fra Varde, er vokset op med både en morfar og en onkel, der har arbejdet i forsvaret. Han har også selv aftjent sin værnepligt, endda i Varde, hvor hans morfar, Asger Flindt-Christensen, var major. Han har selvsagt hørt masser af soldaterhistorier, men den historie, han formidler i 7-kantens opførelse af ”Hjem kære hjem” i teatersalen i Janderup, er langt fra dem.

Han har rollen som en traumatiseret soldat i forestillingen ”Hjem kærer hjem” – en soldat, der har været udstationeret i både Irak og Afghanistan. Da han besøger et vennepar, kommer krigens virkelighed tilbage til ham, og det hele ender i en stor eksplosion.

– Det er meget dramatisk, og de store følelser er i spil. Jeg har ikke været udstationeret, og jeg kender ingen på nært hold, der har PTSD efter en udstationering. Jeg kan heller ikke trække på min families militære karriere, så jeg har sammen med instruktøren, Martin Svinkløv, set en dokumentar og læst nogle soldaters beretninger om deres traumer for at finde ud af, hvad der sker.

Der bliver undervejs sat spot på samfundsproblematikker såsom parforhold, og hvordan vi behandler hjemvendte soldater.

– Vi er kun tre skuespillere på scenen. Det betyder, at vi har tid til at snakke scenerne godt igennem og komme helt ind under huden på personerne. Det giver en stor intimitet, så jeg tror, at publikum vil føle, at de sidder i dagligstuen sammen med os. Det kan blive en fantastisk oplevelse.

Jonas Flindt-Christensen er fysioterapeut hos FysioDanmark i Varde og bor i Esbjerg med kæresten Anne, der – ud over at være aktiv i 7-kanten som danser – også er produktions- og forestillingsleder på ”Hjem kære hjem”. I vennekredsen er der en del fra teaterverdenen, så der bliver snakket meget teater i deres hjem.

– Jeg brænder for teatret og bliver aldrig træt af det.

Sådan har det ikke altid været. I gymnasietiden var Jonas Flindt-Christensen mere til fodbold end til teater. Han fik en del kampe som målmand på Varde IF’s førstehold, men teatret vandt over fodbolden, og han har siden medvirket på mange forskellige scener og i mange forskellige genrer.

– Jeg vil ikke sættes i bås, men gerne udfordres. Og det bliver jeg i ”Hjem kære hjem”. Jeg bruger mig selv fuldt ud og er uendelig træt, når vi er færdige med prøverne.  Jeg har tit været fysisk træt, når jeg har hoppet og sprunget rundt på scenen, men det her er en mental træthed, som jeg sjældent har oplevet før. Det er virkelig hårdt at spille på hele følelsesregistret.

”Hjem kære hjem” spiller i 7-kanten i Janderup 8. – 11. november samt 15. – 17. november, og dagen efter sidste forestilling er der audition til sommerspillet ”Baronessen fra benzintanken”.

– Selvfølgelig skal jeg til audition. Jeg kan da ikke gå en sommer uden at spille teater, siger Jonas Flindt-Christensen.

 

Fakta:

”Hjem kære hjem” er en enakter af Andreas Garfield. Varighed ca. 1 time og 15 minutter.

Forestillingen spilles i 7-kantens teatersal i Janderup.

Martin Svinkløv er instruktør.

Der medvirker tre skuespillere: Cathrine Kronborg Schimler Tøt, Neklas Klausen og Jonas Flindt-Christensen.

Spilleperiode: 8. – 11. november samt 15. – 17. november.

Billetsalg: 7-kanten.dk

Jonas Flindt-Christensen (i forgrunden) spiller den hjemvendte soldat i ”Hjem kære hjem”. De to øvrige skuespillere er Neklas Klausen og Cathrine Kronborg Schimler Tøt.