LAG Fanø-Varde satte fokus på den grønne omstilling

På LAG Fanø-Vardes første bestyrelsesmøde med uddeling af midler den 27. februar 2024 kom syv projekter i Varde Kommune og fire projekter i Fanø Kommune gennem nåleøjet og blev tildelt en samlet sum på næsten 1,7 mio. kr.

Der var stor interesse for at søge LAG-midler, da der i januar 2024 var frist for ansøgninger til LAG-puljen. Da der var ansøgt om mere end 3,5 mio. kr. og kun knap det halve til uddeling, var bestyrelsen nødsaget til at klippe en tå, hakke en hæl og alligevel give afslag til en række ansøgere.
LAG Fanø-Varde godkendte for ca. et år siden foreningens nye udviklingsstrategi, hvor der er fokus på grønne lokalsamfund, stedbunden og bæredygtig turisme som gavner lokalsamfundet og det gode hverdagsliv med fokus på unge og børnefamilier. De indsendte ansøgninger viste, at områdets erhvervsdrivende og frivillige foreninger har taget de tre indsatsområder til sig og arbejder med projekter indenfor et eller flere af de definerede områder.

Forperson i LAG Fanø-Varde, Preben Friis-Hauge, udtaler om ansøgningsrunden:
”Det er tydeligt at se, at der i vores område er en vilje til at gøre en indsats for den grønne omstilling og for børn og unge. I de indsendte ansøgninger fornemmede jeg en stor virkelyst i forhold til indsatsområderne, og jeg er spændt på, hvad det kan udvikle sig til over de kommende år. I denne runde gav vi fx midler til en ung iværksætter, som har udviklet en app til brug ift. de nye regnskabskrav, der er til virksomheder om registrering af miljø- og klimatiltag. Den unge iværksætter får penge til at færdigudvikle appen og igangsætte markedsføringen, og jeg tror, der er store perspektiver i projektet”

Følgende projekter indstilles til endeligt tilsagn hos Plan- og Landdistriktsstyrelsen, som administrerer LAG-ordningen:
– Varde Aadal Lam I/S ved Alslev modtager 202.000 kr. til at etablere et multifunktionelt rum i eksisterende lokaler på deres gård. Rummet skal fungere som formidlingssted for børn og unge for at skabe interesse for lokale fødevarer og hertil knyttede relevante erhvervsuddannelser. Samtidig er det ambitionen skabe et mødested for familier med interesse i at se, hvor de lokale fødevarer kommer fra. Rummet skal samtidig fungere som ubemandet gårdbutik og opvarmes via overskudsvarmen fra det tilhørende slagteri.
– Co-Pilots ApS, som ejes af den unge iværksætter Søren Møller Hansen i Billum får 200.000 kr. til færdigudviklingen af en app til registrering af medarbejderes samkørsel til og fra deres arbejde og deraf følgende beregning af sparet CO2 for deres arbejdsplads. Oplysningerne, som samles i appen, bruges af virksomheder i deres ESG-regnskab.
– Hodde Forsamlingshus får 250.000 kr. til energioptimering af deres tag med isolering og udskiftning af tag, montering af solceller og batteri til lagring. Energioptimeringen er sidste del af en større fremtidssikring af forsamlingshusets udendørs og indendørs faciliteter.
– Playground Studio I/S har til huse i den tidligere børnehave i Lunde, som skal transformeres til kursus- og konferencelokale med bl.a. podcast-studie. Projektet støttes af LAG Fanø-Varde med 100.000 kr. til energioptimering og etablering af bl.a. el-lade standere.
– MotorikStalden er en nyopstartet virksomhed, som Nina Arnth Stampe står bag. Nina Arnth Stampe har fokus på børn med motoriske udfordringer, og hun ønsker at etablere et træningscenter i et eksisterende lokale på sin bopæl til træning og udvikling af børns motorik med henblik på at udvikle deres indlæringsevner i skolen. Motorikstalden tildeles 75.000 kr. til projektet.
– Foreningen Lydum Mølle ønsker at udvikle havnekajen ved Lydum Mølle som sidste del af en stor renovering af udenomsarealerne med shelters og gangstier. Foreningen oplever stor interesse for at benytte kajområdet, og de har indhentet tilladelse til kanosejlads på Lydum Å. LAG Fanø-Varde giver 145.000 kr. til projektet.
– Naabjerg Mink Vest ApS ønsker at opføre et orangeri til et keramikværksted til dekoration og maling af keramik ved Henne Strand. Orangeriet kommer til at ligge i forlængelse af allerede eksisterende bygninger, hvor der i dag er smykkecafe til lokale og turister. Projektet tildeles 100.000 kr. fra LAG Fanø-Varde.
På Fanø vandt fire projekter bestyrelsens gunst:
– Foreningen TeaterBLIK, som har til huse i den tidligere søfartsskole på Fanø, modtager 142.000 kr. fra LAG Fanø-Varde til at modernisere og professionalisere de fysiske rammer for både publikum og de udøvende. For publikum skal der skabes et bedre foyer-område, mens teaterscenen skal opdateres for at skabe bedre akustik, mulighed for mørklægning med gardiner og et stødabsorberende gulv.
– frkToft ved Marianne Toft ønsker at etablere et rum til keramik-workshops i forbindelse med sit keramikværksted og butik på Hovedgaden i Nordby. Hun oplever stigende efterspørgsel på kurser i keramik, og med 92.000 kr. fra LAG Fanø-Varde får hun muligheden for at imødekomme dette.
– Den selvejende Institution Fanø Ridecenter har fået tildelt 250.000 kr. af LAG Fanø-Varde til at forbedre de indendørs faciliteter og dermed sikre træning og ridning indendørs året rundt. Projektet indeholder etableringen af en ny ridebund i den eksisterende ridehal til gavn for både rytter og hest.
– Fanø Angus og Merino, som hører under Fanø Maskinstation, ønsker at udvide deres forretning til ikke kun at sælge deres egne kødprodukter i gårdbutikken men til også at kunne producere og sælge færdigretter, lave mad til fester og deltage i lokale events på Fanø. Til dette formål har virksomheden fået 135.000 kr. fra LAG Fanø-Varde til at investere i en mobil foodtrailer.
”Både i Varde Kommune og på Fanø mærker vi interesse for LAG-midlerne. Som bestyrelse er vi både på udkig efter innovative erhvervsprojekter, men også almennyttige projekter, som har de yngre målgrupper i fokus. Alt i alt søger vi projekter som kan styrkebosætning og det gode liv i landdistrikterne” udtaler forperson for LAG Fanø-Varde, Preben Friis-Hauge.

Kommende ansøgningsrunde:
Næste ansøgningsrunde har frist mandag den 12. august 2024.
Der vil i forbindelse med fristerne blive afholdt informationsmøder for nye ansøgere, ligesom LAG-koordinator Lisbeth Højvang Linding altid kan kontaktes for råd og vejledning.
Fakta:
LAG står for Lokal Aktionsgruppe Gruppe. Hver LAG er etableret som forening for et lokalområde, som vælger en bestyrelse til at uddele tilskudsmidler fra EU. LAG-tilskudsmidlerne kommer fra EU’s landdistriktsprogram og fra nationale midler, som har til formål at skabe både jobs og mere liv i landdistrikterne. I Danmark administreres LAG-midlerne af Plan- og Landdistriktsstyrelsen.