På tirsdag er det Mortens aften, men flere vælger nok at holde den i weekenden, så derfor kommer opskriften og vinanbefaling her nu 🙂
Oprindelig er det jo gås, men det kræver næsten flere gæster end corona anbefalingerne kan bære, så vi spiser and 🙂
I år har jeg valgt kun at lave andebryst og så confiterer den. det giver en rigtig mør og intens andefest 🙂 Tilbehøret er klassisk og det er vinen også – vi drikker som regel amerone. Det passer bare så godt til.
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORIHovedret
FORBERELSESTID10 minTILBEREDNINGSTID2 hrsTID I ALT2 hrs 10 min
Det skal du bruge
Andebryst1000 g andebryst – meget gerne fersk / et frossent berberi går også anFlagesaltRødkålEt lille rødkål½ dl æbleeddike3 tsk honning1 tsk stødt ingefærSalt og peberAndefedt/smør og olie til stegningBrune kartofler750 g små kartofler (ikke fra glas)1,50 dl sukker30 g smørHvide kartofler500 g kartoflerSauce3 dl rødvin1 dl portvin4 dl andefond + stegesky1,50 dl flødeEn kvist timian1 skarlotteløgkulørEn skvis gastic
Sådan gør du
And1Ris andebrysternes fedtside i tern på tværs og gnid det god ind i flagesalt
Steg brysterne af på panden
Først middelvarme på fedtsiden og høj varme på den anden side – skal bare brunes2Kom nu andebrysterne i en cocotte/stegeso, der passer i størrelse til de 4 bryster
Hæld fedtet fra panden på (mere fedt vil smelte af undervejs hvormed kødet bliver confiteret)
Sæt cocotte/stegeso i kold ovn (med låg) og tænd på 200 g
Efter 30 min skruer du ned på 175 g
Efter yderligere 30 min skruer du ned på 130 g, og steger videre i en time
Lad andebrysterne hvile 10 min inden serveringRødkål – kan fint laves i god tid og lunes3Rødkålen snittes fint og steges hårdt på pande i andefedt eller smør – det skal virkelig steges igennem
Når kålen er faldet sammen og har fået lidt farve kommer du eddike på og vender kålen med palet
Kom derefter honning og ingefær på og varm det godt igennem
Smag til med salt og peberBrune kartofler – kog gerne i god tid4Kog kartoflerne og pil dem
Smelt sukker på mellemvarm pande
Når sukkeret er smeltet, tilsætter du smør
Når smør er smeltet, tilsætter du kartofler og bruner under god varme i ca 15 minSovs5Saturerer fint hakket skarlotteløg i smør
Tilsæt rød og portvin og reducerer til det halve
Tilsæt fond (hjemmelavet hvis du har – ellers en god købe en)
Tilsæt timian – kog op og lad det simre
Tilsæt noget af fedt/stegesky fra andebrysterne
Tilsæt fløde
Jævn med maizena og kom kulør i
Smag til med salt og peber samt gastric (brun sukker opløst med balsamico)Hvide kartofler6Kog dem så tiden passer
Vin skal der til7Vin mæssigt ligger vi helt samme sted som til den traditionelle julemiddag. Vi skal have noget kraftigt på bordet – noget der kan klare de søde brune kartofler og rødkålen. Vi plejer at drikke amerone til og det fungerer bare. Men vi har også haft held med kraftig Rhone vin med lidt sødme.
Vi kan godt lide amerone med lidt alder og gemmer dem derfor nogle år i kælderen.
Vi drak en 8 år gammel amerone fra Bennati (Winefamly 190 kr)