Nye tal: Disse hunderacer var mest populære i 2023

Omkring hver femte danske familie har en hund i husstanden, hvilket gør de firbenede væsener til danskernes foretrukne kæledyr. Ifølge Dansk Hunderegisters nyeste opgørelse er det for syvende år i træk labrador retrieveren, der topper listen som den mest populære hunderace i 2023, men der er også nye racer, der har sneget sig ind blandt favoritterne.

Det er ikke tilfældigt, at hunden ofte omtales som menneskets bedste ven, for danskerne er vilde med de firbenede væsener. Ifølge Dansk Hunderegister anslås det, at der findes mellem 850.000 og 900.000 hunde i Danmark, og alene sidste år blev der registreret 60.390 nye hunde på landsplan.

Hvert år laver Dansk Hunderegister en opgørelse over, hvilke hunderacer der var mest populære blandt danskerne i det forgangne år. I 2023 var det for syvende år i træk labrador retrieveren, der indtog førstepladsen som danskernes favoritrace med 5.364 nye registreringer alene sidste år. Hos AniCura, der er et af landets største grupper af dyrehospitaler, er man ikke overrasket over, at netop denne race topper listen igen:

– Labrador retrieveren har uden tvivl vundet danskernes hjerter, og derfor er det ikke overraskende, at den fastholder topplaceringen på listen. Det er en mild og imødekommende race, som har let ved at tilpasse sig forskellige miljøer. Derudover er labrador retrieveren kendt for at være god med børn og andre dyr, hvilket gør racen til en fantastisk familiehund, siger chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis.

Allergivenlige hunde vinder frem
Ligesom året før efterfølges labrador retrieveren af racerne bichon havanais og golden retriever med henholdsvis 3.149 og 2.506 nye registreringer i 2023. Af listen fremgår det derudover, at danskerne i stigende grad går efter allergivenlige hunde, hvor blandt andet racerne bichon havanais, shih tzu, coton de tulear og malteser var en del af top 10 i 2023.

– Mange vælger en allergivenlig hund, hvis man eksempelvis selv har tendens til allergi, eller hvis man kan være bange for, at ens børn udvikler allergi. Det er dog vigtigt at huske på, at der ikke findes hunderacer, som er 100 procent allergivenlige. Når man alligevel omtaler hunde som allergivenlige, betyder det, at bestemte racer er mindre tilbøjelige til at forårsage en allergisk reaktion. Men man kan aldrig vide sig sikker, og derfor er det min klare anbefaling at besøge en opdrætter eller for eksempel en ven med hund for at se, om der skulle komme en reaktion, siger Hanne Friis.

Der findes over 400 forskellige hunderacer i verden, og det kan derfor være svært at vurdere, hvilken race der passer bedst ind i ens familie og livsstil generelt. Ifølge Hanne Friis er det positivt at se, at listen består af mange forskellige hunderacer med varierende behov for pasning, pleje og aktivering.

– Det er en stor beslutning og ikke mindst et stort ansvar at få hund, og derfor er det vigtigt at undersøge, hvilken race der passer bedst ind i lige netop din familie. Den nyeste liste fra Dansk Hunderegister tegner et billede af, at man i stigende grad går op i – og tager aktivt stilling til – hvilken race der passer til den enkeltes livsstil og behov, slutter Hanne Friis.

Top 10 hunderacer i Danmark i 2023
Hunderace Antal nye registreringer i 2023
1 Labrador retriever 5.364
2 Bichon havanais 3.149
3 Golden retriever 2.506
4 Shih tzu 1.655
5 Fransk bulldog 1.651
6 Blanding 1.627
7 Cocker spaniel 1.467
8 Coton de tulear 1.424
9 Malteser 1.378
10 Dansk-svensk gårdhund 1.298