Pas på hunden i julens fristelser

December kan være farlig for hunde – ganske enkelt fordi vi ofte har en tendens til at ville vores firbenede venner det så godt, at der ryger ekstra godbidder ned under bordet. Men det er IKKE til hundens bedste.

Netdyredoktor.dk anbefaler man at holde igen med julelækkerierne:
Udover den hektiske aktivitet, julen byder på, lurer der farer rundt omkring i de julepyntede stuer, og julemaden er heller ikke lavet til hundemaver.

Pas på hunden og juledekorationerne
Der er stor tradition for at pynte op til jul, men mange af de planter, vi anvender til juledekorationer, er desværre giftige for hunde:

Julestjernen er en af de mest udbredte juleblomster. Julestjernen indeholder giftene euphorbin og euphorobon, som er specielt koncentrerede i blomsten.
Misteltenen bruges i høj grad i juleudsmykningen. Misteltenen indeholder lectin og viskotoxiner, som er proteinlignende stoffer, samt stofferne cholin og acetylcholin. Indholdsstofferne er tilstede i både stængler, blade og bær.
Kristtorn ses ofte ved juletid, hvor den i stigende grad bruges i juledekorationer og til udsmykning. Alle dele af planten er giftige. Bladene og bærrene indeholder saponiner i form af ilicin, ilexanthin og ilicinsyre, som virker stærkt irriterende på slimhinder. Bladene, bærrene og stammen indeholder endvidere cyanogene glykosider, samt ringe mængder af digitalislignende stoffer.

Pas på hunden ved juletræet
Den naturlige duft af gran tiltrækker hunde. Det er ikke ualmindeligt, at specielt hanhunde urinerer op ad træet, så det er en god ide at have træet under opsyn. Sørg for, at træet står stabilt, så det ikke falder omkuld, hvis en ivrig hundehale rammer det. Husk også, at grannåle ikke kan fordøjes, nogle hunde spiser dem gerne, mens andre er ligeglade, anbefaler man på netdyredoktor.dk.

Pas på med stearinlys på de nederste grene: Mange hunde får hvert år svitset halen eller brændt knurhårene, da de tiltrækkes af levende lys.
Pas på med julepynt på de nederste grene. Pynten kan virke tillokkende på hunden. Pas især på med julepynt, som kan spises, da hunden ofte vil forsøge at få fat i det.
Pas på med elektriske lysranker. Nogle hunde og især hvalpe vil gerne bide i ledninger, og de kan få meget slemme forbrændinger i munden, når ledningerne kortsluttes.

Pas på hunden og julegaverne
Check alle de gaver din hund får. Selvom de er givet i en god mening, kan de indeholde små genstande som let kan sluges.
Pas på gavebånd og snor. Hvert år indbringes hunde med forstoppelse på grund af gavebånd, som har sat sig som en fast prop i mavetarmsystemet. Hvis du har mistanke om, at din hund har slugt gavebånd, skal du kontakte din dyrlæge, anbefaler Netdyredoktor.dk.

Pas på hunden og julemaden
Hold hunden væk fra drinks og mad, som indeholder alkohol.
Hunde tåler ikke chokolade! Mørk chokolade indeholder theobromin, som er giftigt for dem. Mørk og usødet chokolade er værst, og hvid chokolade mindst skadeligt. Symptomer på chokoladeforgiftning er opkast, diarre, hyperaktivitet og kramper.

Gåseskrog eller andeben er uimodståelige for hunde. Sørg for, at de ikke står frit fremme, da ben kan sætte sig fast i halsen på dem. Pas også på, at affaldsbeholderen er forsvarligt lukket, da nogle hunde kan finde på at flå den i stykker for at få fri adgang til alle juleresterne.
Pas på den fede julemad: Fed julemad giver dårlig mave og det er ikke ualmindeligt, at hunde får akut betændelse i bugspytkirtlen efter et fedtrigt måltid. Hvis hunden derudover er overvægtig, stiger risikoen markant.

For mere info, læs på netdyredoktor.dk