Pas på dine butikker – pas på dine spisesteder

Hvis du ønsker, dine butikker skal være der i morgen, så handl der i dag.

Den opfordring er blevet bøjet i neon gennem de seneste år, og ikke desto mindre skal vi minde os selv om, hvor vigtigt det stadig er. På alle niveauer.

Coronaepidemien var en syngende lussing for alle handlende. Hvadenten det var din lokale tøj- eller skobutik eller restauranten, hvor du af og til nød et lækkert måltid. “Det bliver godt igen” råbte vi alle sammen. Og det gjorde det. Nu skulle vi shoppe, på cafe, til koncert – alt sammen uden mundbind og uden at balsamere os i sprit. Men så kom Putin larmende, og atter var verden blevet noget sælsomt noget.

Jeg taler med mange mennesker hver eneste uge, der på den ene eller anden måde er ramt af krigen i Ukraine. Min veninde valgte for nylig at lukke sit spisested, ganske enkelt fordi omkostningerne blev for vanvittige. Hun er én blandt mange…

Der kæmpes! derude! Man kan kun bruge pengene én gang, og der er ikke de penge, der var for blot et halvt år siden – eller rettere, der er ikke penge til at købe nær så meget. Og hvor sparer folk så? Hvor vælger vi at spare, du og jeg? Er det tøjbudgettet, der indskrænkes? Er det restaurantbesøget? Eller er det turen i biografen?

Uanset – så bak op om alle dem, der hver eneste dag kæmper for at holde hjulene i gang. Tal pænt om din butik. Tal positivt om din lokale restaurant. Like et opslag på Facebook fra din lokale favoritbutik. Skriv en sød kommentar på butikkens facebookside. Kommenter et lækkert foto på Facebook fra den café, du er vild med. I det hele taget giv udtryk for din opbakning – dine lokale butikker og spisesteder har brug for det!

Gem og glem de sure kommentarer – har du ikke noget pænt at sige om et-eller-andet, så råb det, når du er alene på badeværelset og skyl ukvemsordene ud i toilettet. Og lad for hulan være med at skrive det på Facebook eller andre sociale medier. Lige nu må vi rigtig gerne tage afstand fra den modbydelige kritik. Det er vigtigt at vise og signalere opbakning. Dem, du liker, skriver og taler pænt om, bliver simpelthen så glade. Og det har vi brug for. Glæde. Og optimisme.

Jeg håber, du, der har læst dette, vil skrive en kommentar under denne artikel på Facebook, hvor du roser en butik, forretning, spisested eller lignende – så har du været med til at gøre en positiv forskel.

Og husk det så… Hvis du ønsker, dine butikker skal være der i morgen, så handl der i dag.